x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziția din Turcia promite limitarea puterilor prezidențiale dacă va câștiga alegerile

Opoziția din Turcia promite limitarea puterilor prezidențiale dacă va câștiga alegerile

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2023   •   21:15
Opoziția din Turcia promite limitarea puterilor prezidențiale dacă va câștiga alegerile
Sursa foto: Hepta

Opoziția din Turcia promite să limiteze puterile președintelui și să instituie un regim parlamentar dacă va câștiga alegerile din mai 2023, scrie AFP.

Alianța Națională denumită 'Masa celor Şase', și-a prezenat, luni, la  Ankara, programul alcătuit din 240 de pagini, cu 2.300 de obiective. Șase partide de opoziție reunite, conduse de CHP (formațiune social-democrată) vor să reducă substanțial preorgativele prezidențiale și să revină la un sistem parlamentar, în care șeful statului are rol onorific, ales pentru 7 ani. Totodată, vrea ca premierul să fie ales de parlament iar decretele prezidențiale să nu mai fie posibile. 

Alte obiective ale opoziției sunt - amendamentele constituționale să fie aprobate de parlament cu majoritate calificată (două trimi din voturi), președintele țării să nu mai abiă drept de veto dar poate retrimite legile spre dezbatere, acțiunile în justiție împotriva unui partid politic să fie posibile doar cu acordul legislativului, președintele să revină la palatul Cankaya. 

Ergodan a inaugurat în 2014 un nou palat construit pe un deal din apropierea capitalei, cu circa 1.100 de camere, o bibliotecă și o grădină de vară. Ridicarea acestuia ar fi costat circa 350 de milioane de euro. 

Scrutinul prezidențial se va desfășura pe 14 mai 2023 iar actualul președinte Recep Tayyp Erdogan va candida în continuare. El conduce țara în mod autoritar din 2015, amestecându-se în atribuțiile celorlalte puteri în stat. În anul 2017 a revizuit Constituția pentru a-și spori prerogativele. 

×
Subiecte în articol: turcia alegeri opozitie masa celor sase