x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opt morți și un dispărut în Australia după furtuni puternice

Opt morți și un dispărut în Australia după furtuni puternice

de Redacția Jurnalul    |    27 Dec 2023   •   11:45
Opt morți și un dispărut în Australia după furtuni puternice
Sursa foto: Hepta

Opt persoane au fost ucise și una este dată dispărută în Australia după furtunile puternice care s-au abătut asupra estului țării în timpul sărbătorilor de Crăciun.

Zeci de mii de proprietăți sunt în continuare fără curent electric, transmite Reuters.

Vremea sălbatică a lovit statele Victoria, New South Wales și Queensland pe 25 și 26 decembrie, cu grindină de mari dimensiuni și ploi torențiale. Vântul puternic a smuls acoperișuri și a doborât copaci în unele dintre cele mai afectate zone.

Trei bărbați au fost uciși după ce un iaht cu 11 persoane la bord s-a răsturnat în apropiere de Green Island, în Moreton Bay, a declarat presei comisarul poliției statului Queensland, Katarina Carrol.

O fetiță de nouă ani și o femeie au fost găsite moarte în incidente separate în Queensland, după ce au fost înghițite de canalele de scurgere a apelor pluviale inundate. Două persoane au fost ucise de copaci căzuți.

Autoritățile au avertizat că râurile și pârâurile care se revarsă rapid ar putea să rupă malurile, inundând locurile de campare, care de obicei devin aglomerate în timpul săptămânilor de Crăciun și Anul Nou.

O femeie a fost găsită moartă într-un camping din Victoria după ce apele s-au retras, a anunțat poliția.

Energex, compania de stat din Queensland, a declarat că peste 90.000 de gospodării sunt în continuare fără energie electrică în urma furtunilor, adăugând că rețeaua sa a fost grav avariată, sute de linii electrice fiind căzute și că va dura câteva zile pentru a restabili alimentarea cu energie electrică.

Furtunile au venit după fostul ciclon tropical Jasper, care a provocat inundații și pagube importante în Queensland.

În timp ce Australia se luptă cu ploile din est, mai multe regiuni din vest, în schimb, se luptă cu incendiile. Un pompier voluntar a fost ucis în timp ce intervenea la un incendiu de vegetație.

Australia se confruntă în prezent cu fenomenul meteorologic El Nino, care poate provoca fenomene extreme, de la incendii de vegetație la cicloane tropicale și secete prelungite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: furtuni puternice morti australia