x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Organizaţia de Cooperare de la Shanghai critică dezvoltarea de sisteme de apărare antirachetă

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai critică dezvoltarea de sisteme de apărare antirachetă

de Agerpres    |    12 Sep 2014   •   19:02
Organizaţia de Cooperare de la Shanghai critică dezvoltarea de sisteme de apărare antirachetă

Statele din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), din care fac parte mai ales China şi Rusia, au lansat, vineri, critici la adresa Statelor Unite ale Americii, afirmând că dezvoltarea de sisteme de apărare antirachetă unilaterale subminează securitatea globală, relatează Reuters.

OCS, formată din China, Rusia, Tadjikistan, Kazahstan, Uzbekistan şi Kârgâzstan, nu menţionează SUA în declaraţia în acest sens, făcută publică în cadrul summitului său din capitala tadjică Duşanbe. Rusia este însă de multă vreme deosebit de critică în ce priveşte planurile Washingtonului de a construi un scut global antirachetă, pe care Moscova îl consideră o ameninţare la adresa securităţii, notează Reuters.

În declaraţia OCS se arată că "o capacitate unilaterală şi nelimitată de sisteme de apărare antirachetă aparţinând unor state individuale ori grupuri de state va fi în detrimentul stabilităţii strategice şi securităţii internaţionale".

Statele membre ale OCS consideră că "securitatea naţională nu trebuie obţinută în detrimentul securităţii altor state", se mai adaugă în declaraţie.

Participantele la summitul de la Duşanbe şi-au exprimat totodată sprijinul faţă de acordul de încetare a focului dintre Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi au făcut apel la găsirea unei soluţii durabile la conflict.

Relaţiile Rusiei cu SUA au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece din cauza crizei din Ucraina, aminteşte Reuters.

×
Subiecte în articol: sistem anti racheta