x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orientul Mijlociu - Armata libaneza descopera sudul tarii

Orientul Mijlociu - Armata libaneza descopera sudul tarii

de Anca Aldea    |    18 Aug 2006   •   00:00
Orientul Mijlociu - Armata libaneza descopera sudul tarii

Primii militari libanezi au ajuns ieri in sudul tarii. Decizia trimiterii trupelor Beirutului in aceasta regiune a fost luata ca urmare a rezolutiei ONU 1701, votata la 11 august.

Fortele libaneze s-au intors ieri in sudul Libanului dupa 40 de ani de absenta. Armata israeliana a anuntat ca acesta este inceputul "transferului de responsabilitate" asupra acestei regiuni din sud, considerata un bastion al miscarii siite Hezbollah. "Operatiunea actuala consta in desfasurarea a circa 2.000 de militari, sustinuti de tancuri si de alte vehicule blindate. Va dura aproximativ patru zile", au declarat surse militare de la Beirut, citate de AFP.

In paralel, fortele israeliene au inceput retragerea in etape din sudul Libanului. Pana la sosirea totalului de 15.000 de militari libanezi, pe care Beirutul a promis ca-i va trimite in aceasta zona, israelienii au parasit ieri orasul Marjayoun, situat la sapte kilometri distanta de frontiera israeliana. Steagul libanez a fost inaltat si in orasul-port Tyr, dar si pe podul Hasbani, aflat la circa 20 de kilometri departare de frontiera israeliana, inspre Muntii Arkoub.

In timp ce desfasurarea Armatei libaneze era in plina actiune, unul dintre cei doi ministri pe care Hezbollah ii are in Cabinetul libanez a anuntat ca "atata vreme cat nu este vorba despre o dezarmare a miscarii siite, nu va exista nici o problema". De altfel, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, anuntase in urma cu mai multe zile ca refuza sa predea armele, asa cum cere rezolutia Consiliului de Securitate al ONU, votata la 11 august.

FRANTA, RETICENTA. Armata libaneza urmeaza sa primeasca sprijinul a circa 15.000 de militari ai fortei internationale a ONU din Liban (FINUL). Un prim contingent de 3.000 de militari multinationali urmeaza sa ajunga in Liban saptamana viitoare. Franta a anuntat ca este pregatita sa asigure comanda FINUL pana in februarie 2007. Ieri, New York-ul a gazduit o reuniune cu reprezentantii a 49 de tari care ar putea contribui cu trupe la misiunea din Liban. In ciuda asteptarilor, Parisul ar putea pune la dispozitia ONU decat o unitate formata din 200 de militari, scrie cotidianul francez Le Monde.

Israelul si-a dat acordul desfasurarii de trupe din state musulmane in cadrul misiunii FINUL, a declarat ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni. Singurele tari neacceptate de Israel sunt cele considerate "paria", a mai spus ministrul, fara a specifica despre ce state este vorba.

Pe de alta parte, autoritatile libaneze au anuntat ieri deschiderea Aeroportului international din Beirut pentru zboruri comerciale. Dupa o luna de razboi, ieri au aterizat la Beirut primele doua avioane civile.

SCHIMB
Reprezentantul Autoritatii Palestiniene la Moscova, Baker Abdel Munem, a afirmat ieri ca militarul israelian capturat in iunie de gruparile armate palestiniene ar putea fi eliberat "in urmatoarele zile" in schimbul a 600 de prizonieri palestinieni, potrivit AFP. Si tatal caporalului a declarat, pentru o televiziune israeliana, ca Israelul este pre-gatit "in principiu" sa elibereze detinutii palestinieni in schimbul lui Gilad Shalit. Armata israeliana a lansat la 28 iunie o ampla ofensiva in Fasia Gaza, ca urmare a rapirii caporalului de trei grupari armate palestiniene, in cadrul unui atac comis la granita teritoriului palestinian.

SAAD HARIRI S-A SUPARAT
Liderul majoritatii parlamentare antisiriene de la Beirut, Saad Hariri (foto), a acuzat ieri Israelul si Siria ca intentioneaza sa distruga Libanul. Fiul fostului premier Rafik Hariri a declarat ieri ca regimul de la Damasc incearca sa aduca in Liban "noi suferinte", dupa bombardamentele israeliene. El l-a criticat extrem de aspru pe presedintele sirian Bashar al-Assad, pentru ca incearca sa atate Libanul dupa 29 de ani de ocupatie. Saad Hariri a facut astfel aluzie la recentele declaratii ale lui Assad, care declarase marti ca majoritatea parlamentara libaneza serveste intereselor israeliene. "Discursul sau (al presedintelui sirian, n.r.) este indreptat impotriva arabilor si constituie o incitare la tulburari interne in Liban", a spus, pe un ton critic, Saad Hariri. El a acuzat si Israelul ca prin actiunile sale nu face decat sa calce in picioare sangele poporului palestinian, libanez si al natiunii arabe.

INTERZIS
Organizatia Human Rights Watch (HRW) a anuntat ieri, citand mai multi experti ONU, ca Israelul a folosit bombe cu fragmentatie in Liban. Exista, potrivit acestei surse, zece zone unde Israelul a folosit proiectile cu fragmentatie in cursul bombardamentelor din sudul Libanului. Expertii si-au exprimat temerea ca acest tip de proiectil a fost folosit in mai multe atacuri. Cel putin 16 persoane au fost ucise sau ranite de munitie care a explodat la mult timp dupa ce fusese lansata, iar numarul victimelor ar putea creste, a precizat HRW, referindu-se la informatiile obtinute de echipele ONU de deminare aflate in sudul Libanului.

×
Subiecte în articol: externe sudul