x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Osanale pentru Bush

Osanale pentru Bush

01 Sep 2004   •   00:00

Masuri de securitate exceptionale, proteste anti-Bush si discursuri elogioase. Asa a inceput luni seara Conventia Nationala a Partidului Republican, care il va desemna pe presedintele SUA drept candidat in cea de-a doua cursa pentru Casa Alba.

ANCA ALDEA

"Hraniti copiii, nu razboiul!", "Construiti scoli, nu inchisori!" au scandat cei aproape 500.000 de manifestanti adunati pe strazile New York-ului, unde se desfasoara zilele acestea Conventia Nationala a Partidului Republican. Pe fundalul acestor miscari in strada, reuniunea partidului a fost deschisa luni seara de presedintele Comitetului National Republican, Ed Gillespie, care a elogiat necesitatea luptei antiteroriste lansate la 11 septembrie 2001, cand New York si Washington au cazut victime ale terorismului.

SUA, LIDER UNIC. Republicanii au adoptat luni seara platforma in care se stipuleaza principiul actiunii preventive impotriva terorismului, aplicat de presedintele Bush. In agenda se mai arata ca nici o organizatie internationala nu poate inlocui rolul de lider al Statelor Unite si ca poporul american este mai in siguranta dupa razboiul din Irak. Documentul adoptat de delegatii republicani elogiaza relatiile americano-israeliene si critica foarte dur Coreea de Nord, Iranul si China. Republicanii solicita continuarea procesului de solutionare diplomatica a crizei nucleare nord-coreene, avertizeaza ca tentativele Iranului de a obtine arme nucleare nu pot fi tolerate si critica Beijingul ca, prin intentia de a se inarma, China devine un pericol pentru vecinii sai. In privinta Israelului, aflat de curand intr-un scandal de spionaj tocmai cu Statele Unite, republicanii opteaza pentru sprijinul deplin al acestei tari, care "trebuie sa mentina un avantaj calitativ in domeniul tehnologiei apararii fata de potentialii sai adversari". Documentul isi declara totodata sustinerea fata de crearea statului palestinian, dar "cu o alta conducere" decat cea a lui Yasser Arafat.

In linii mari, apreciaza presa internationala, platforma electorala este "un omagiu adus administratiei Bush si Partidului Republican" si saluta "decizia presedintelui de a declansa razboiul din Irak, in conditiile in care Saddam Hussein avea capacitatea si era determinat sa dezvolte arme de distrugere in masa".

Presedintele Bush a lipsit in prima zi a Conventiei, el aflandu-se intr-un turneu electoral in noua state americane care constituie cheia succesului republicanilor pentru 2 noiembrie.

PERLA

"Eu sunt cel care face istoria", a declarat conservatorul presedinte in speranta ca, peste ani, oamenii isi vor aminti de faptele sale "eroice" din Afganistan si Irak.

Intr-un interviu pentru saptamanalul Time, Bush sustine ca razboiul cu terorismul este "o lupta ideologica pe termen lung". Presedintele care face istoria este insa dezamagit. "Majoritatea istoricilor actuali nu m-au votat, deci nu cred ca ei pot redacta o istorie obiectiva", a oftat el. Istoria obiectiva despre care vorbeste presedintele se refera, mai ales, la invadarea Irakului si la rasturnarea lui Saddam, "cele mai bune decizii" luate de administratia condusa de Bush.

×
Subiecte în articol: externe bush