x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oscar Pistorius, tratat de psihiatri şi psihologi. Campionul paralimpic suferă de tendinţe sinucigaşe

Oscar Pistorius, tratat de psihiatri şi psihologi. Campionul paralimpic suferă de tendinţe sinucigaşe

02 Iul 2014   •   16:21
Oscar Pistorius, tratat de psihiatri şi psihologi. Campionul paralimpic suferă de tendinţe sinucigaşe

Campionul paralimpic sud-african Oscar Pistorius, judecat pentru uciderea fotomodelului Reeva Steenkamp, suferă de tendinţe sinucigaşe ce şi-a ucis prietena în februarie anul trecut, potrivit raportului psihiatrilor care au conchis că atletul sud-african este responsabil penal. Asta se arată într-un raport psihiatric citit de avocatul sportivului, miercuri, în timpul procesului.

"Domnul Pistorius este grav traumatizat de evenimentele din 14 februarie 2013. El suferă în acest moment de tulburări de stres post-traumatic şi de tulburare depresivă majoră. Nivelul de anxietate şi de presiune este semnificativ. De asemenea, el deplânge moartea prietenei sale. Oscar Pistorius este tratat în acest moment de psihiatri şi psihologi. Fără un tratament adecvat, starea sa s-ar putea degrada, iar riscul de sinucidere ar creşte", se arată în raportul experţilor, citit de avocatul Barry Roux.

Pistorius a ucis-o pe Reeva Steenkamp în noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, în vila sa de lux din Pretoria. Sportivul a tras mai multe focuri de armă în prietena sa, prin uşa închisă a toaletei, afirmând ulterior că a crezut că este vorba de un hoţ care a pătruns în locuinţa sa.

Raportul psihiatrilor contrazice parţial acuzarea, medicii nedepistând niciuna dintre trăsăturile de personalitate, narcisism sau psihopatie, caracteristici bărbaţilor violenţi sau abuzivi cu prietena lor.

'Capacitatea sa de a gestiona emoţiile este bine dezvoltată, subliniază dimpotrivă raportul, citat de avocat şi de Pistorius. Nu a fost găsită nicio dovadă care să indice că Pistorius are un trecut de agresivitate anormală sau de violenţă explozivă'.

Raportul indică însă că 'dl. Pistorius a fost grav traumatizat de evenimentele de pe 14 februarie 2013. El suferă în prezent de o tulburare de stres posttraumatic şi de o tulburare depresivă majoră'.

Acuzarea afirmă dimpotrivă că Pistorius a acţionat deliberat, condus de furie.

'Dl. Pistorius este tratat şi urmărit de psihiatri şi psihologi pentru starea sa actuală. Fără tratament medical potrivit, starea sa ar risca să se agraveze şi aceasta ar mări riscul de sinucidere', a adăugat Barry Roux, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Anul trecut, la o lună după uciderea Reevei Steenkamp, familia Pistorius a dezminţit că sportivul are tendinţe sinucigaşe, în urma declaraţiilor făcute le BBC de unul din prietenii săi, crescătorul de cai Mike Azzie.

Drama din februarie anul trecut a curmat cariera sportivă a lui Pistorius.

Dacă va fi găsit vinovat de crimă cu premeditare, Oscar Pistorius riscă să stea în spatele gratiilor cel puţin 25 de ani.

×