x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ouăle germane contaminate cu dioxină au un traseu confuz

Ouăle germane contaminate cu dioxină au un traseu confuz

07 Ian 2011   •   12:10
Ouăle germane contaminate cu dioxină au un traseu confuz
Sursa foto: /Reuters
145408-.jpgPentru moment, singurele date certe privind ouale cu dioxina produse în nordul Germaniei sunt că "nivelul de contaminare este relativ scăzut". Dar nu toate loturile de ouă germane au fost recuperate. Traseul, în măsura în care se cunoaşte pâna acum, ar putea ajunge în Marea Britanie, trecând prin Olanda. De la Bruxelles, comisarul european pentru sănătate, John Dalli, a declanşat deja "starea de alertă europeană rapidă", o procedură introdusă în 2002, după un lung şir de scandaluri alimentare, de la "vaca nebună" pâna la făina animală cu dioxină, informează Corriere della Sera, citat de Agerpres.

În realitate, Comisia a colectat date care sunt furnizate de către autorităţile din Germania. Joi, un purtător de cuvânt al comisarului Dalli a făcut un bilanţ al situaţiei. "Potrivit ministrului german al sănătăţii, procentul de dioxină conţinut în ouă este de 12-16 picograme, o cantitate ce este de 3-4 ori mai mare decât pragul admis". Purtătorul de cuvânt a dorit apoi să cuantifice: "Ar fi fost necesar să se consume câteva zeci de ouă pentru a ajunge la o concentraţie periculoasă".

Toţi sunt însă de acord asupra unui punct: dioxina este o substanţă toxică, persistentă în organism, şi prin urmare nu ar trebui să facă parte din niciun meniu, indiferent că este în "concentraţie" mică sau mare.

Potrivit datelor publicate joi de Comisie, aproximativ 136.000 de ouă "potenţial contaminate" au plecat din Germania, cu destinaţia Olanda. Aici, traseul este şi mai confuz, pentru că ouăle au fost amestecate cu alte furnizări iar cele două loturi iniţiale au ajuns patru. Unul a fost congelat, iar despre celelalte alte două nu se ştie încă ce soartă au avut. Ultima tranşă a ajuns în utilajele industriei olandeze şi a fost transformată în 14 tone de alimente, exportate la 12 decembrie în Marea Britanie.

Acum, în Germania toată lumea protestează. Asociaţia agricultorilor cere despăgubiri. Ministrul federal al alimentaţiei, agriculturii şi protecţiei consumatorilor, Ilse Aigner, cere pedeapse severe pentru 'contaminatori'. Experţii vor mai multe controale. Cetăţenilor germani şi celor din Europa nu le-a rămas decât să încerce să descifreze ştampilarea de pe cojile de ouă, obligatorie prin lege.

×