x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pâine din epoca bronzului: o brutărie din Turcia readuce la viață o rețetă veche de 5.000 de ani

Pâine din epoca bronzului: o brutărie din Turcia readuce la viață o rețetă veche de 5.000 de ani

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2025   •   08:40
Pâine din epoca bronzului: o brutărie din Turcia readuce la viață o rețetă veche de 5.000 de ani
Sursa foto: X/Ayşe Ünlüce

O brutărie din Eskisehir, Turcia, a început să prepare și să comercializeze o pâine inspirată dintr-o rețetă veche de 5.000 de ani, după ce arheologii au descoperit o pâine carbonizată, extrem de bine conservată, în timpul unei săpături în situl Küllüoba.

Descoperirea, anunțată oficial săptămâna trecută, a fost făcută în septembrie 2024 și este considerată cea mai veche pâine dospită și coaptă păstrată aproape intactă. Pâinea, cu un diametru de 12 cm, rotundă și plată ca o lipie, fusese arsă și îngropată sub pragul unei locuințe datate în jurul anului 3.300 î.Hr.

„Este o descoperire rară. De obicei găsim doar urme sau firimituri. În acest caz, pâinea a fost conservată pentru că a fost arsă și apoi îngropată”, a explicat Murat Türkteki, arheologul care conduce cercetările în situl de la Küllüoba.

Cercetătorii cred că aceasta ar putea fi legată de un ritual al abundenței, având în vedere modul în care a fost depusă în sol. Analizele au arătat că a fost preparată dintr-un soi de grâu rezistent la secetă — un detaliu care a atras imediat atenția autorităților locale, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al secetei prelungite din regiune.

Rețeta anticilor, reprodusă astăzi

La inițiativa primarului din Eskisehir, specialiști locali și brutari au încercat să recreeze rețeta originală. Au folosit grâu Kavilca, linte și bulgur — ingrediente autentice și sățioase, cu un conținut scăzut de gluten.

Astfel s-a născut pâinea Küllüoba, produsă zilnic într-o brutărie municipală care oferă pâine la prețuri accesibile. În jur de 300 de lipii sunt modelate manual în fiecare zi, iar interesul publicului este uriaș.

„Rezultatul este o pâine consistentă, gustoasă, fără conservanți și cu valori nutriționale excelente”, a declarat Serap Güler, managerul brutăriei Halk Ekmek, citată de Le Figaro.

Primele loturi de pâine s-au vândut în doar câteva ore. Fiecare lipie cântărește 300 de grame și costă 50 de lire turcești (aproximativ 1,12 euro).

Între timp, pâinea originală carbonizată poate fi admirată de vizitatori la Muzeul Arheologic din Eskisehir.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: paine