x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Palatul Elysee s-a transformat în şantier

Palatul Elysee s-a transformat în şantier

de Marina Constantinoiu    |    04 Aug 2011   •   13:16
Palatul Elysee s-a transformat în şantier

Sediul Presedintiei franceze, Palatul Elysee, cunoaste in acesta luna august cele mai importante lucrari de renovare din ultima jumatate de secol, relateaza France Presse. "Baletul berlinelor' (masinile Presedintiei, ale ministrilor, ambasadorilor, oaspetilor oficiali etc) a disparut din peisaj, lasand loc celui al sutelor de muncitori care se agita intr-un imens nor de praf: curtea, fatada principala, planseurile, reteaua electrica, totul se schimba. Potrivit AFP, in cei 300 de ani de existenta ai sai, celebrul palat din arondismentul VIII al Parisului, ridicat de Armand-Claude Mollet pentru contele de Evreux si devenit resedinta a presedintilor Republicii din secolul al XIX-lea, nu a cunoscut niciodata asa o agitatie. E si normal. Totul se face cu viteza maxima, pentru a se profita de perioada concediilor. In plus, sunt cele mai importante lucrari din 1947 pana in zilele noastre, dupa cum explica Michel Goutal, arhitect-sef al monumentelor istorice franceze.

Directorul de cabinet al presedintelui francez, Christian Fremont, spune ca echipele sunt constranse la viteza din cauza faptului ca seful statului are intalniri zilnic. Si nu se pune problema sa primeasca oaspeti straini in timpul lucrarilor, asa ca totul trebuie sa se faca in perioada concediilor. In plus, cuplul prezidential mai are pe cap o problema: Prima Doamna a tarii este insarcinata si urmeaza sa nasca la sfarsitul lui septembrie - inceputul lui octombrie. Or presedintele numai de lucrari de renovare nu are nevoie in aceasta perioada. Deocamdata, cuplul prezidential este in concediu, presedintele Nicolas Sarkozy alaturandu-i-se sotiei sale, Carla Bruni, la resedinta familiei de pe litoralul Mediteranei de la Cap Negre chiar la inceputul saptamanii. Potrivit Var-Matin, chiar din prima zi la Cap Negre, presedintele a iesit la plimbare cu bicicleta. El a avut o intalnire cu Jean, cel de-al doilea fiu al sau, in varsta de 24 de ani (nascut, ca si Pierre, in varsta de 26 de ani, in urma casatoriei lui Sarkozy cu Marie-Dominique Culioli), in trecere prin zona, impreuna cu sotia sa Jessica si cu fiul lor Solal, primul nepot al presedintelui.

In total, echipele de muncitori de la Elysee au la dispozitie trei saptamani, nici o zi in plus, pentru ca prima reuniune a Consiliului de Ministri va avea loc miercuri, 24 august, in traditionalul salon Murat.

Dupa cateva lucrari efectuate in 2009 si 2010, cea mai mare parte a renovarii fostului "Hotel de Bourbon' - nume capatat in 1787, dupa vanzarea sa de catre Ludovic al XVI-lea verisoarei sale, ducesa de Bourbon – a mai ramas mult de rezolvat in materie de intretinere a palatului. "Este una dintre cladirile cele mai incarcate de istorie ale Frantei, dar era intr-o stare proasta. Apa patrunde inauntru, iar o parte dintr-una dintre usile vitrate era cat p-aci sa se prabuseasca pe un sef de stat strain. Cele doua fatade se dezagregau', declara Fremont. In vacarmul creat de picamere, ciocane si alte ustensile, Fremont subliniaza ca insasi Curtea de Conturi – cea care a disecat, de curand, cheltuielile Presedintiei – a evocat necesitatea realizarii lucrarilor de renovare, ale carei costuri au fost estimate la 24 de milioane de euro.

La imensa operatiune de renovare participa 300-400 de muncitori, iar programul de lucru este intre orele 06:00 si 22:00.

Elysee-ul este, asadar, la cura de infrumusetare, cu mai putin de un an inaintea alegerilor prezidentiale prevazute sa se desfasoare in aprilie si mai 2012. Sa fie aici si o bruma de simbolistica? Christian Fremont spune ca nu exista nici o semnificatie politica. "Liftingul era necesar, pur si simplu a picat acum', s-a jurat acesta.

×