x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pana la capat - Nici vorba de suspendare a raidurilor aeriene

Pana la capat - Nici vorba de suspendare a raidurilor aeriene

de Irina Cristea    |    19 Iul 2006   •   00:00
Pana la capat - Nici vorba de suspendare a raidurilor aeriene

Raidurile israeliene in Liban au continuat in noaptea de luni spre marti, dar si in cursul zilei de ieri. Aproape 15 persoane au fost ucise in bombardamente, in timp ce eforturile diplomatice nu s-au lasat pana acum, cu vreun rezultat, comenteaza Reuters. Autoritatile israeliene sunt decise sa nu slabeasca ritmul atacurilor asupra punctelor strategice pe care le vizeaza si au refuzat sa inceteze, fie si temporar, focul pentru a permite evacuarea in conditii de maxima securitate a cetatenilor straini din Liban. La o solicitare in acest sens lansata de Australia, Israelul a replicat ca nu poate suspenda raidurile intr-o zona de razboi, informeaza AFP.

Pe fondul continuarii ofensivei declansate in urma cu o saptamana o data cu lansarea unor tiruri de racheta dinspre Liban in nordul Israelului si rapirea a doi militari israelieni de catre miscarea Hezbollah, locuitorii unui sat din sudul Libanului au fost somati sa paraseasca de urgenta zona. "Locuitori din Aita Ach-Chaab, aveti termen pana in zori pentru a pleca, iar daca nu, va vom distruge casele una cate una", s-a anuntat printr-un megafon amplasat pe un vehicul al armatei israeliene. Localitatea se afla langa zona de unde au fost rapiti cei doi militari. (Irina Cristea)

10% DIN ARSENAL
Militiile Hezbollah au lansat 1.500 de rachete asupra Israelului, de la inceputul actualei crize din Orientul Mijlociu. Afirmatia ii apartine vicepremierului israelian Shimon Peres, citat de AFP. "Trebuie sa punem capat tirurilor de rachete pe deasupra capetelor noastre si pe deasupra satelor si oraselor noastre. Incercam sa controlam drumurile din Liban, deoarece toate cele 12.000 de rachete aflate in posesia Hezbollah provin din Iran si Siria", a adaugat el. Atacurile cu rachete lansate de Hezbollah asupra Israelului au inceput sa scada in intensitate, dar armata israeliana spune ca nu va reduce ritmul ofensivei din Liban.

"PUTINTICA RABDARE"
ACELASI RITM. Atacurile vor continua pana la eliminarea arsenalului Hezbollah
Adjunctul sef al Statului Major al armatei israeliene a estimat ieri ca ofensiva din Liban s-ar putea incheia peste cateva saptamani. Potrivit Reuters, generalul Moshe Kaplinsky a explicat ca partea israeliana are nevoie de timp pentru a atinge obiective precise care sa duca la neutralizarea Hezbollah, dar a subliniat ca acest ragaz nu se poate prelungi pana la cateva luni. "Razboiul impotriva terorismului trebuie sa fie foarte precis, foarte schematic si aceasta necesita timp", a mai spus generalul. Afirmatiile sale sunt sustinute si de seful comandamentului de nord israelian, Udi Adam. Oficialul a declarat ca numarul focoaselor lansate de Hezbollah a scazut in ultimele zile. "Am distrus o mare parte din arsenalul lor si multe dintre proiectile si rachete antiaeriene. Operatiunea va dura poate chiar trei-patru saptamani", a spus Adam.

Ieri, Israelul si-a anuntat disponibilitatea de a accepta, pana la urma, ideea desfasurarii temporare, in sudul Libanului, a unei forte internationale care sa tina sub control gherilele Hezbollah. Initial, oficialii israelieni au subliniat ca doresc ca in aceasta zona legea sa fie facuta de armata libaneza. Pana la inceperea crizei, sudul Libanului era un stat in stat, dincolo de controlul Beirutului.
ACELASI RITM. Atacurile vor continua pana la eliminarea arsenalului Hezbollah
×
Subiecte în articol: externe hezbollah