x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Panică în SUA: "Noua SIDA" este transmisă de insecte şi poate cauza explozia inimii şi a intestinelor!

Panică în SUA: "Noua SIDA" este transmisă de insecte şi poate cauza explozia inimii şi a intestinelor!

30 Mai 2012   •   08:54
Panică în SUA: "Noua SIDA" este transmisă de insecte şi poate cauza explozia inimii şi a intestinelor!

O boala transmisa de insecte este considerata de experti drept "noua SIDA" a Americii. Maladia parazitara "Chagas" semana izbitor de mult cu stadiul incipient al raspandirii visului HIV, scrie Daily Mail. La fel ca SIDA, "Chagas" este dificil de diagnosticat si pot trece ani pana ca simptomele sa-si faca aparitia, sustin expertii in jurnalul medical PLOS Neglected Tropical Diseases.

Aproximativ 10 milioane de persoane din toata lumea sufera de aceasta boala, cei mai multi fiind din Bolivia, Mexic, Columbia si America Centrala, la care se adauga 30.000 de suferinzi din SUA, scrie New York Times.

Specialistii spun ca boala s-a raspandit din cauza turismului si a fenomenului de imigrare, persoanele afectate, de regula, de aceasta maladie fiind cele foarte sarace, ce traiesc in conditii precare.

Boala se transmite prin intepatura insectelor din specia Triatome. Acestea elibereaza in sange un parazit numit Trypanosoma cruzi. Maladia se transmite prin sange, prin transfuzii, dar si de la mama la copil. In cazul in care parazitul este depistat la timp, boala poate fi prevenita. Insa, de cele mai multe ori, din cauza perioadei lungi de incubatie, maladia ramane netratata.

Printre simptomele acesei maladii se numara febra, o stare generala de rau si inflamarea ochilor. Parazitul ajunge, prin fluxul sanguin, pana la inima. In cazurile severe, parazitul produce inflamarea inimii si a intenstinelor, care pot exploda.

Desi medicamentatia nu este la fel de scumpa ca in cazul SIDA, oamenii din tarile sarace au probleme in a se trata, iar banii cheltuiti pentru descoperirea unor noi tratamente sunt foarte putini.

Boala Chagas a fost denumita dupa Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, un medic din Brazilia care a descoperit boala in 1909.

Cercetatorii de la Universitatea Maryland au declarat, anul trecut, ca Charles Darwin a suferit de trei boli diferite, printre care si Chagas. Expertii cred ca Darwin a contractat aceasta boala in timpul unei expeditii de 5 ani in jurul lumii, pe care a facut-o cand avea in jur de 20 de ani. Se pare ca tocmai acest parazit l-ar fi omorat, 47 de ani mai tarziu, Darwin decedand in urma unor probleme cardiace.

Darwin scria in jurnalul sau ca fusese muscat de "o insecta neagra, fara aripi", cand se afla in America de Sud.

×