x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pantera neagră şi diamantele însângerate

Pantera neagră şi diamantele însângerate

de Irina Cristea    |    06 Aug 2010   •   00:00
Pantera neagră şi diamantele însângerate
Sursa foto: Vincent Jannik/AFP/Pool

Supermodelul Naomi Campbell s-a prezentat ieri în faţa Tribunalului Penal Internaţional. O obişnuită a instanţelor judecătoreşti, date fiind numeroasele acuzaţii de agresiune ce i-au fost aduse de-a lungul timpului, vedeta britanică a compărut, însă, într-o postură nouă, cea de martor.



Şi încă într-un proces cu mare greutate - cel al fostului preşedinte al Liberiei, Charles Taylor, judecat de Tribunalul special pentru Sierra Leone. Taylor, care a condus Liberia în perioada 1997-2003, este acuzat de implicare în omoruri, violuri şi înrolare de copii în trupele ce-au luat parte la războiul civil din Sierra Leone (1991-2001), soldat cu 120.000 de victime.

Mărturia lui Naomi Campbell era necesară pentru ca acuzarea să demonstreze că Charles Taylor a minţit când a spus că nu a deţinut vreodată diamante brute. Preţioasele pietre erau folosite drept monedă de schimb în tranzacţiile cu armament destinat rebelilor din Sierra Leone.

Naomi Campbell, supranumită "Pantera neagră" datorită pielii de abanos, a graţiei de pe podiumurile de prezentare, dar şi a temperamentului năvalnic, a recunoscut în faţa instanţei că a primit "nişte pietre murdare" după o cină organizată la Cap, în Africa de Sud, de fostul lider de la Pretoria, Nelson Mandella, cină la care luase parte şi Charles Taylor. Frumoasa de origine jamaicană şi chineză a mai spus că, după toate presupunerile ei, "pietrele" erau un cadou de la (pe atunci) preşedintele liberian.

"Mă pregăteam să mă culc când cineva a bătut la uşă. Când am deschis, am văzut doi bărbaţi care mi-au oferit un săculeţ şi mi-au spus: «Este un cadou pentru dumneavoastră». Abia a doua zi de dimineaţă m-am uitat ce era înăuntru: nişte pietricele cu aspect murdar. Nu îmi amintesc exact câte erau, poate două sau trei."

Campbell a mai spus că nu a ştiut să aprecieze dacă era vorba despre diamante: "Nu sunt expertă în domeniu. În plus, sunt obişnuită să văd diamantele strălucind frumos într-o cutie elegantă". Nici un bileţel nu însoţea cadoul, pentru a lămuri identitatea expeditorului. Naomi Campbell le-a povestit cele petrecute agentului ei, Carole White, şi actriţei americane Mia Faroow, şi ele invitate la reşedinţa unde avusese loc cina. "Una dintre ele a spus că în mod sigur cadoul provenea de la Charles Taylor. «Probabil că da», am răspuns eu".

Naomi Campbell a mai spus că nu a păstrat diamantele. Le-a dat unui prieten care lucra pentru o organizaţie caritabilă a lui Nelson Mandela, "pentru a face ceva util cu ele". Nu a avut niciodată curiozitatea de a şti exact de la cine a primit neobişnuitul dar. "Primesc cadouri tot timpul, ziua şi noaptea. Pentru mine e ceva normal", a explicat frumoasa în vârstă de 40 de ani.

Avocatul lui Charles Taylor califică drept "pură speculaţie" presupunerea că diamantele primite de Naomi Campbell ar fi provenit de la clientul său. Acuzarea susţine însă că Taylor, acum în vârstă de 62 de ani, se afla la acel moment în Africa de Sud tocmai "pentru a vinde sau a schimba arme pe diamante" şi că "pietrele" ar fi fost o parte din plata ce i se făcuse de rebelii din Sierra Leone.

Carole White şi Mia Farrow, care au luat parte atât la cină, cât şi la discuţia de a doua zi, privind cadoul primit de Naomi Campbell, au acceptat şi ele să depună mărturie în procesul lui Taylor. Ele vor compărea în faţa instanţei de la Haga la începutul săptămânii viitoare.

×
Subiecte în articol: externe