x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc, apel pentru înlăturarea amenințării unui război nuclear

Papa Francisc, apel pentru înlăturarea amenințării unui război nuclear

25 Oct 2022   •   22:00
Papa Francisc, apel pentru înlăturarea amenințării unui război nuclear

Papa Francisc face apel la politicieni pentru a înlătura amenințarea unui război nuclear. Suveranul Pontif a denunțat "scenariul sumbru de astăzi, în care, din păcate, planurile liderilor mondiali puternici nu țin cont de aspirațiile juste ale popoarelor".

Papa Francisc, comparând situația actuală a lumii cu criza rachetelor cubaneze de acum 60 de ani, a condus marți liderii religiilor lumii într-un apel la pace adresat politicienilor pentru a evita amenințarea unui război nuclear, relatează Reuters.

Francisc a prezidat ceremonia de închidere la Colosseumul din Roma a unei conferințe de trei zile organizată de Comunitatea Sant' Egidio din Italia, un grup mondial de pace și caritate.

În discursul său adresat câtorva mii de persoane, Papa Francisc a denunțat "scenariul sumbru de astăzi, în care, din păcate, planurile liderilor mondiali puternici nu țin cont de aspirațiile juste ale popoarelor".

Referindu-se la posibilitatea folosirii armelor nucleare în Ucraina, Francisc a spus: "Astăzi, amenințarea se referă la ceva de care ne temeam și de care speram să nu mai auzim niciodată: folosirea armelor atomice, care chiar și după Hiroshima și Nagasaki au continuat, în mod greșit, să fie produse și testate".

Francisc a reamintit cum, la 25 octombrie 1962, în plină criză a rachetelor din Cuba, Papa Ioan al XXIII-lea a transmis un mesaj radiofonic prin care făcea apel la liderii de atunci să aducă lumea înapoi de pe marginea prăpastiei.

"Astăzi, pacea a fost grav încălcată, agresată și călcată în picioare, și asta în Europa, chiar pe continentul care în secolul trecut a îndurat ororile a două războaie mondiale", a spus Francisc.

"Din păcate, de atunci, războaiele au continuat să provoace vărsare de sânge și să sărăcească pământul. Cu toate acestea, situația pe care o trăim în prezent este deosebit de dramatică", a spus el.

Apelul final al reuniunii, citit de un refugiat sirian, a cerut interzicerea producției de arme nucleare.

Conferința, care s-a desfășurat în cea mai mare parte într-un centru de la periferia Romei, a fost deschisă duminică de președintele francez Emmanuel Macron și de președintele italian Sergio Mattarella.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: papa francisc