x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc infiinţează o instanţă care va urmări penal episcopii care ascund abuzurile sexuale

Papa Francisc infiinţează o instanţă care va urmări penal episcopii care ascund abuzurile sexuale

10 Iun 2015   •   18:36
Papa Francisc infiinţează o instanţă care va urmări penal episcopii care ascund abuzurile sexuale

Papa Francisc a dat undă verde, miercuri, pentru înfiinţarea, la Vatican, a unei instanţe judiciare însărcinate cu urmărirea penală a episcopilor, în cazul în care aceştia au acoperit abuzuri sexuale comise de preoţi în dioceza lor, informează AFP.

Episcopii vor putea fi judecaţi pentru 'abatere de la datoria lor profesională', în virtutea dreptului canonic, de această 'nouă instanţă judiciară în cadrul Congregaţiei pentru doctrina credinţei'. Aceşti episcopi vor fi judecaţi pentru încălcarea dreptului canonic.

Papa a ordonat numirea de personal pentru ocuparea noilor funcţii din această instanţă, precizează un comunicat al Vaticanului.

Asociaţiile fostelor victime ale preoţilor pedofili cer de mai multă vreme ca fapta unui episcop de a acoperi abuzurile asupra minorilor comise de către preoţii din dioceza sa să fie recunoscută ca delict şi pedepsită de Vatican.

Comisia pontificală de protejare a minorilor şi 'C9', grupul de cardinali consilieri ai Papei, au recomandat această măsură.

Plângerile vor fi primite şi transmise de către congregaţiile pentru episcopi, pentru evanghelizarea popoarelor şi pentru Bisericile Catolice de rit oriental, cele trei 'ministere' ale Vaticanului, competente pentru episcopii din întreaga lume.

Un secretar special numit de papă va avea responsabilitatea acestei noi secţii judiciare. Personalul ei 'va putea, de asemenea, să fie utilizat pentru procese penale în cazuri de abuz asupra minorilor şi a unor adulţi vulnerabili (handicapaţi)' ale unor clerici', se mai precizează în comunicat.

×