x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc va vizita Grecia pentru întărirea legăturilor catolico-ortodoxe

Papa Francisc va vizita Grecia pentru întărirea legăturilor catolico-ortodoxe

01 Dec 2021   •   20:00
Papa Francisc va vizita Grecia pentru întărirea legăturilor catolico-ortodoxe

Romano-catolicii din Grecia, majoritar ortodoxă, se pregătesc pentru o vizită a Papei Francisc despre care speră că va contribui la apropierea creștinismului oriental și occidental, scrie Reuters.

Francisc va vizita Grecia între 4 și 6 decembrie, după o călătorie de două zile în Cipru.

"Faptul că el însuși vine în Grecia, în condițiile în care este o țară predominant ortodoxă, este ceva foarte important pentru noi și abia așteptăm", a declarat Mary Katherine Binibini, 24 de ani, membră a unui grup de tineri catolici. Deși s-a născut în Grecia, familia ei este originară din Filipine.

Greco-catolicii sunt doar aproximativ 50.000, dintr-o populație totală de aproximativ 11 milioane de locuitori, dar străinii, inclusiv, în ultimii ani, solicitanții de azil, au ridicat numărul la aproximativ 150.000.

"Comunitatea catolică așteaptă această vizită într-o atmosferă de sărbătoare", a declarat pentru Reuters Theodoros Kontidis, arhiepiscopul catolic al Atenei.

"Grecia și Cipru sunt o ușă pentru contactul cu Ortodoxia. Relațiile cu Biserica Ortodoxă sunt importante și trebuie să fie menținute și dezvoltate", a spus Kontidis.

Creștinismul s-a divizat în Bisericile Romano-Catolică și Ortodoxă Răsăriteană în 1054, în ceea ce se numește Marea Schismă, iar timp de secole relațiile au fost dificile.

În încercarea de a vindeca ruptura, în 2001, Ioan Paul al II-lea a devenit primul papă care a vizitat Grecia. Apelul său de atunci pentru iertarea greșelilor istorice comise de catolici împotriva creștinilor ortodocși a ajutat la dezghețarea relațiilor.

Într-un mesaj video publicat înaintea călătoriei sale în Grecia și Cipru, Francisc a spus "Ca frate în credință, voi avea harul de a fi primit de voi și de a vă întâlni în numele Domnului păcii".

Aceasta va fi a doua călătorie a lui Francisc în Grecia. În 2016, el a vizitat o tabără de refugiați de pe insula Lesbos și s-a rugat împreună cu Patriarhul Bartolomeu, conducătorul spiritual al celor 250 de milioane de creștini ortodocși din lume, și cu Ieronymos, arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Grecești. Cu aceștia din urmă se va întâlni din nou acum.

De asemenea, Francisc va vizita din nou un centru de primire a refugiaților din Lesbos, care a fost în prima linie a unui aflux masiv de migranți în Europa în 2015.

Papa se va întâlni, de asemenea, cu președintele și premierul Greciei la Atena, precum și cu tineri de la o școală catolică. Duminică este planificată o mare slujbă la Megaro Mousikis, o sală de concerte din capitala Greciei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: papa francisc