x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizita Papei în Portugalia ar putea fi afectată de greve

Vizita Papei în Portugalia ar putea fi afectată de greve

de Redacția Jurnalul    |    06 Iul 2023   •   17:45
Vizita Papei în Portugalia ar putea fi afectată de greve
Sursa foto: Hepta

Vizita Papei Francisc în Portugalia ar putea fi afectată de grevele planificate de mai multe categorii de angajați. Printre protestatari sunt profesori, polițiști și gardieni de închisoare, gunoieri și angajați ai companiei feroviare, potrivit Reuters.

Angajații portughezi plănuiesc proteste și greve în timpul vizitei Papei Francisc de luna viitoare, în încercarea de a forța guvernul să crească salariile și să le îmbunătățească condițiile de muncă.

Confederația Forțelor de Securitate din Portugalia (CFS), care reprezintă polițiști și gardieni de închisoare, a anunțat o serie de proteste în prima săptămână din august. CFS a declarat că va organiza unul dintre proteste în prima zi a vizitei lui Francisc în fața Palatului Belem, unde președintele Marcelo Rebelo de Sousa va organiza o ceremonie de bun venit.

„Sanctitatea Sa va afla cum sunt tratate forțele de securitate în Portugalia. Țara noastră este considerată sigură nu datorită liderilor săi, ci datorită folosirii și abuzului profesioniștilor săi... ale căror salarii nu au fost majorate în ultimii 10 ani", a declarat secretarul comisiei CFS, Cesar Nogueira.

Ministrul de interne Jose Luis Carneiro a declarat că vor fi suficienți polițiști pentru a monitoriza evenimentele la care participă papa, astfel încât „securitatea nu va fi afectată în niciun fel".

Gunoierii și măturătorii de stradă din Lisabona ar putea și ei să intre în grevă în timpul vizitei lui Francisc pentru a cere condiții de muncă mai bune, a anunțat săptămâna aceasta sindicatul lor, SNMOT. Totuși, sindicaliștii sunt dispuși să participe la negocieri pentru a evita o astfel de acțiune.

În plus, lucrătorii de la casele de bilete au decis miercuri să prelungească o grevă în curs de desfășurare până pe 6 august, ultima zi a vizitei lui Francisc. Se așteaptă ca mulți dintre tinerii catolici să călătorească la Lisabona cu trenul. Profesorii au anunțat și ei propriul plan de a protesta în timpul vizitei papale.

Papa Francisc se va deplasa la Lisabona în perioada 2-6 august pentru a participa la întâlnirea globală a tinerilor catolici cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. Autoritățile portugheze se așteaptă la aproximativ un milion de participanți.

De asemenea, papa va ține o slujbă, va vizita sanctuarul de la Fatima, la aproximativ 130 km nord de Lisabona, și se va întâlni cu victimele abuzurilor sexuale ale clericilor.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: papa Portugalia