Zi istorică, astăzi, la Vatican: pentru prima dată după aproximativ şapte secole, un papă, de această dată Benedict al XVI-lea, va părăsi în timpul vieţii şi de bunăvoie tronul Sfântului Petru. Benedict al XVI-lea îi lasă succesorului său o Biserică Catolică şi "apele agitate" ale acesteia într-o lume în plină mutaţie, marcată de secularizare şi profunde transformări în societate.
Demisia pe care papa de origine germană, lipsit de puterea de a duce mai departe greutatea misiunii sale, a anunţat-o la 11 februarie, spre surpriza generală, va deveni efectivă la sfârşitul după-amiezii. O ultimă zi plină de simboluri pentru acest bărbat în vârstă de 85 de ani, care a prezidat miercuri în faţa unei mulţimi emoţionate ultima sa audienţă generală în Piaţa San Pietro.
Spre orele prânzului, cardinalii Curiei, care vor participa la alegerea succesorului său, îi vor adresa cu uşile închise un ultim salut papei demisionar.
La finalul după-amiezii, 16.00 GMT (18.00, ora României), Sfântul Părinte va părăsi Vaticanul la bordul unui elicopter şi se va îndrepta spre Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor situată la circa 30 de kilometri de Roma.
La ora 19.00 GMT (21.00, ora României), demisia Suveranului Pontif va deveni oficială. Singura schimbare vizibilă la acest sfârşit de domnie: gărzile elveţiene care păzesc reşedinţa papală se vor retrage. Fostul papă îşi va lua noua titulatură oficială, şi anume 'Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă Emerit'.
După intrarea în vigoare a demisiei, se va deschide faimoasa perioadă a 'scaunului vacant', iar interimatul va fi asigurat de cardinalul şambelan. Dificila sarcină îi va reveni fidelului secretar de stat al lui Joseph Ratzinger, cardinalul italian Tarcisio Bertone.
Noul papă emerit va rămâne aproximativ două luni la Castel Gandolfo, departe de agitaţia mediatică a conclavului ce se va reuni de la jumătatea lui martie pentru a îi alege succesorul.
Când va reveni de la Castel Gandolfo la sfârşitul lui aprilie, Joseph Ratzinger se va instala într-o mănăstire situată în grădinile Vaticanului, unde cu siguranţă se va întâlni cu succesorul şi vecinul său.
Urmaşul lui Benedict al XVI_lea va trebui să facă faţă unor provocări uriaşe: de la contestarea internă şi persecuţia creştinilor în lume la mize etice şi abuzuri de tot felul care erodează o biserică ce are 1,2 miliarde de credincioşi.