x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parada militară de la Beijing: Armata chineză îşi apără secretele

Parada militară de la Beijing: Armata chineză îşi apără secretele

de Mihaela Matachita    |    01 Oct 2009   •   00:00

Marea paradă militară de la Beijing, desfăşurată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la Proclamarea Republicii Populare Chineze, a fost fastuoasă, dar nu a dat o indicaţie asupra puterii sale, comenta joi AFP.



Demonstraţia de forţă a Armatei chineze a arătat progresele pe care Beijingul le-a făcut în materie de armamente, dar nu a dat vreun indiciu cu privire la capacităţile sale de luptă, spun experţii. Or, prin politica de modernizare, China şi-a întărit capacităţile mai ales în domeniul rachetelor, avioanelor şi dronelor.     

În discursul său de joi, preşedintele Hu Jintao, în calitatea sa de şef al forţelor armate, a subliniat progresele înregistrate şi a cerut totodată Armatei Populare de Eliberare "să urmeze tradiţia glorioasă, să îşi întărească puterea militară şi să îşi îndeplinească sarcinile cu seriozitate".

Mass media oficiale au lăudat progresele tehnologice, dar experţii străini nu sunt prea convinşi. "După ce am văzut noi, nu putem trage nici o concluzie asupra mijloacelor actuale ale trupelor sau asupra capacităţilor echipamentelor", a declarat Dennis J. Blasko, expert în chestiuni de apărare şi fost ataşat militar american în China, citat de AFP. Blasko a observat totuşi un progres la rachetele balistice intercontinentale, care acum sunt montate pe lansatoare mobile. Însă, în privinţa avioanelor de vânătoare Jian-10, ceea ce a fost prezentat joi indică doar o îmbunătăţire a avionului prezentat la precedenta paradă.

PRIN FORŢE PROPRII
Dar chinezii au demonstrat că de acum înainte se pot baza pe propriile forţe, eliberându-se de dependenţa de armele ruseşti. Armata şi-a arătat un chip nou, cu blindate amfibii la Marină şi blindate pentru trupele aeropurtate, ceea ce demonstrează că nu mai este o armată "grea", ci una mai diversificată şi aptă să îndeplinească misiuni diferite, după cum a declarat un diplomat occidental care a dorit să îşi păstreze anonimatul, potrivit AFP. Observaţia "rimează" cu recenta declaraţie a ministrului chinez al Apărării, Liang Guanglie, referitoare la "saltul calitativ" şi la faptul că armamentul rivalizează acum cu cel al ţărilor occidentale.

Cu toate acestea, mulţi experţi sunt de părere că ţara mai are mult de parcurs până să rivalizeze cu Statele Unite. Potrivit lui Minxin Pei, specialist în China la Carnegie Endowment for International Peace din Washington, "majoritatea vecinilor, Japonia, India, Coreea de Sud şi Taiwan, au forţe aeriene şi navale mai bine antrenate şi mai avansate". Dar, ca apreciere generală, parada militară de joi a demonstrat că reformele economice nu au ocolit Armata.

Un singur minus: jurnaliştii străini s-au plâns de modalitatea "haotică" de acordare a acreditărilor.

×
Subiecte în articol: externe