x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Părinții sud-africani, închisoare de până la un an dacă nu își trimit copiii la școală

Părinții sud-africani, închisoare de până la un an dacă nu își trimit copiii la școală

de Redacția Jurnalul    |    28 Oct 2023   •   00:20
Părinții sud-africani, închisoare de până la un an dacă nu își trimit copiii la școală
Sursa foto: Hepta

Parlamentul Africii de Sud a adoptat un proiect de lege important privind educația, care ar putea aduce părinților pedeapsa cu închisoarea în cazul în care copiii lor nu merg la școală.

Părinții ar putea fi închiși pentru o perioadă de până la 12 luni dacă copiii lor lipsesc de la școală sau dacă nu sunt înscriși la școală atunci când ajung la vârsta școlară, relatează BBC.

Legea introduce, de asemenea, o interdicție privind pedepsele corporale în toate școlile.

Aceasta este cea mai mare reformă în domeniul educației de la sfârșitul apartheidului în 1994.

Partidul aflat la guvernare, Congresul Național African (ANC), susține că proiectul de lege va "transforma sistemul de educație, pentru a aborda provocările istorice și actuale".

Cu toate acestea, cel mai mare partid de opoziție, Alianța Democratică (DA), a condamnat proiectul, afirmând că oferă statului prea mult control asupra școlilor și va duce la prăbușirea educației.

Un alt punct de dispută în proiectul de lege este faptul că școlile vor fi obligate să prezinte guvernului politica lor lingvistică.

Acestea trebuie să se asigure că politica lor răspunde nevoilor comunității mai largi - dacă nu o fac, vor trebui să își schimbe politica.

Mulți consideră că acesta este un atac la adresa comunităților afrikaans.

Însă ANC susține că politicile lingvistice au fost exploatate și folosite "ca mijloc de excludere rasială" de către școli, lucru pe care dorește să îl schimbe.

În timpul anilor de dominație a minorității albe, elevii erau obligați să învețe în afrikaans, care era considerată limba guvernului de apartheid. Acest lucru a dus la proteste masive ale studenților - revolta de la Soweto din 1976.

Experții spun că sistemul educațional din Africa de Sud este în criză.

În 2021, aceasta s-a clasat pe ultimul loc din 57 de țări evaluate în cadrul studiului "Progress in International Reading Literacy Study", care a testat capacitatea de citire a 400.000 de elevi din întreaga lume.

La începutul acestui an, un studiu a constatat că 8 din 10 elevi sud-africani se străduiesc să citească până la vârsta de 10 ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: africa de sud inchisoare parinti