x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parisul transmite mesaje regimului Gaddafi din Libia, dar neagă că ar exista negocieri directe

Parisul transmite mesaje regimului Gaddafi din Libia, dar neagă că ar exista negocieri directe

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   12:00

Franta transmite mesaje regimului politic al colonelului libian Muammar Gaddafi, dar nu exista negocieri directe, a declarat luni purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe, Bernard Valero, citat de AFP.

Purtatorul de cuvant a fost intrebat despre declaratiile lui Seif al-Islam Gaddafi, fiul liderului libian si purtator de cuvant al regimului, care a afirmat ca Tripoli poarta "adevarate negocieri' pe marginea conflictului din Libia, cu Franta. "Franta este favorabila unei solutii politice precum a spus-o intotdeauna. Nu exista negocieri directe intre Franta si regimul lui Gaddafi, dar ii transmitem mesaje, in legatura cu CNT (Consiliul National de Tranzitie, instanta rebeliunii – n.r) si cu aliatii nostri', a declarat Bernard Valero. "Aceste mesaje sunt simple si fara ambiguitate: orice solutie politica trece prin retragerea lui Gaddafi de la putere si renuntarea sa la orice rol politic', a adaugat acesta.

Seif al-Islam Gaddafi a declarat ziarului algerian El Khabar ca regimul de la Tripoli are contacte directe cu presedintele francez Nicolas Sarkozy. "Presedintele Sarkozy a insistat asupra faptului ca este el insusi interlocutorul Libiei, si nu rebelii libieni', a adaugat fiul lui Gaddafi.

Ministerul de Externe francez a reafirmat ca o solutie la conflictul din Libia este subordonata renuntarii la orice rol politic din partea liderului libian. "Ideea ca Gaddafi trebuie sa plece este de acum acceptata de toata lumea', a declarat, la randul sau, seful diplomatiei franceze Alain Juppe, intr-un interviu acordat cotidianului Sud-Ouest. "Chiar daca nu o spun deschis, majoritatea tarilor africane au inteles ca Gaddafi trebuie indepartat de la putere. Chestiunea nu e sa stim cand daca va pleca, ci cand si cum', a spus acesta. "Chiar in Libia, cu conditia ca el sa renunte la orice actiune politica? In afara garantiilor? Inca n-am un raspuns, dar Uniunea Africana lucreaza la asta. Medierea sa poate fi utila, iar noi dorim ca UA sa participe la 15 iulie, la Istanbul, la reuniunea Grupului de Contact', a adaugat acesta.

×