Un protest inedit la adresa Ungariei faţă de controversata lege a presei iniţiată la sfârşitul anului trecut de guvernanţii de la Budapesta a avut loc miercuri dimineaţă în Parlamentul European. Eurodeputaţii, în frunte cu grupul „Verzilor” (ecologiştii), au intrat în sală cu foi de ziar format A3 „în alb”, ce sugerau „prima pagină” a ziarelor, imprimate doar cu numele cotidianelor ungare, cu menţiunea „Cenzurat”. Imediat ce premierul de la Budapesta, Viktor Orban, şi-a început discursul în faţa audienţei parlamentare de la Strasbourg, vorbind despre priorităţile preşedinţiei semestriale a UE preluată la începutul acestui an de Ungaria, europarlamentarii au început să fluture foile deasupra capetelor. Unii dintre ei purtau şi un fel de botniţe.
La început, premierul ungar nu s-a lăsat însă intimidat de primirea pe care i-au făcut-o eurodeputaţii şi i-a luat peste picior, spunându-le că se simte „ca acasă” în Ungaria, unde şi în Parlamentul de la Budapesta au loc asemenea dezbateri „vesele şi tumultuoase”. Apoi, după ce parlamentarii europeni l-au acuzat de „populism” şi „naţionalism”, el a trecut la atac, acuzându-i la rândul său de „ofensă adusă poporului ungar”. „Dacă vreţi să amestecaţi ambele chestiuni (priorităţile ungare ale preşedinţiei semestriale a UE şi legea presei – n.r.), sunt gata de bătălie, dar vă veţi da seama în curând că o asemenea situaţie va dăuna nu numai Ungariei, ci întregii Uniuni Europene”, a avertizat Orban, citat de AFP.
„Capul” Ecologiştilor europeni, Daniel Cohn-Bendit, i-a strigat lui Orban că este pe cale să devină un „Chavez (aluzie la preşedintele venezuelan Hugo Chavez, –n.r.) european, un naţional-populist care nu înţelege esenţa şi structura democraţiei”, iar liderul socialiştilor, Martin Schulz, i-a cerut „să retragă legea” presei, afirmând că „în regimurile democratice presa controlează puterea”, şi nu invers.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunţase marţi că CE a trimis „prima scrisoare Guvernului ungar, la care autorităţile de la Budapesta trebuie să răspundă”. De fapt, este vorba despre o cerere de „clarificare” a autorităţilor ungare, care au pus în aplicare la începutul acestui an o lege draconică, vecină cu cenzura, privind difuzarea informaţiilor de presă.