x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentele fac legile UE

Parlamentele fac legile UE

de Sînziana Stancu    |    14 Dec 2007   •   00:00
Parlamentele fac legile UE

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au semnat ieri la Lisabona noul tratat, ce va moderniza instituţiile comunitare şi va reforma sistemul de vot.

CEREMONIE - Tratatul de la Lisabona, semnat de liderii Uniunii


Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au semnat ieri la Lisabona noul tratat, ce va moderniza instituţiile comunitare şi va reforma sistemul de vot.

Semnarea documentului a marcat incheierea unui proces de reformă dificil, cu multe suişuri şi coborăşuri, care a durat aproape un deceniu. De acum, se deschide calea procesului de ratificare a actului de către parlamentele naţionale ale ţărilor membre ale Uniunii Europene. Liderii Uniunii speră ca de data aceasta ratificarea să nu intămpine dificultăţile refuzului din partea unor ţări aşa cum s-a intămplat in 2005 in cazul referendumurilor privind Constituţia Europeană, ce a precedat tratatul, cănd Franţa şi Olanda au votat impotrivă.

PREMIERĂ. Deşi Tratatul de la Lisabona proclamă oficial anularea fostei Constituţii Europene, acest act stă la baza lui, insă intr-o formă mult imbunătăţită. Astfel, pentru prima oară in istoria UE se prevede că parlamentele naţionale ale statelor membre vor avea un cuvănt de spus in elaborarea viitoarelor legi din spaţiul comunitar şi in chestiunile de securitate. De asemenea, dispare şi sistemul deţinerii prin rotaţie la fiecare şase luni a preşedinţiei Uniunii de către fiecare stat, fiind inlocuit cu sistemul unui singur preşedinte al reuniunilor Consiliului European, ce va fi ales de liderii UE şi va avea un mandat de doi ani şi jumătate, cu posibilitatea reinnoirii. Tot in premieră, tratatul infiinţează funcţia noului şef al diplomaţiei europene şi reduce componenţa Comisiei Europene. In cadrul ceremoniei de ieri de la Lisabona, cancelarul german Angela Merkel a declarat că noul act reprezintă "fundamentul unei noi Uniuni Europene, a secolului XXI". La răndul său, ministrul de Externe portughez, Luis Amado, a afirmat anterior că "un eventual eşec al ratificării Tratatului de la Lisabona ar putea declanşa o criză in Europa". Negocierile pentru noul tratat au inceput sub preşedinţia Germaniei şi s-au incheiat sub cea a Portugaliei.

sanziana.stancu@jurnalul.ro

Cadru solemn

Romănia a fost reprezentată la semnarea tratatului de preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Ceremonia semnării istoricului document a inceput la prănz, exact la ora 12:00 şi s-a desfăşurat la Mănăstirea "Jeronimos", unde, in 1985, a avut loc semnarea Tratatului de aderare a Portugaliei la Uniunea Europeană. Atmosfera a fost una solemnă, fiecărui lider european inmănăndu-i-se un stilou din argint, personalizat, pentru a semna documentul, in prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi a preşedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pottering. In cadrul evenimentului de la Lisabona, şefii de stat şi de guvern participanţi au făcut şi o plimbare cu tramvaiul, mijloc de transport simbol al capitalei Portugaliei.

×
Subiecte în articol: externe