x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul de la Chişinău a eşuat din nou în alegerea preşedintelui

Parlamentul de la Chişinău a eşuat din nou în alegerea preşedintelui

16 Dec 2011   •   09:06
Parlamentul de la Chişinău a eşuat din nou în alegerea preşedintelui

UPDATE 16:02 - Alegerea presedintelui a esuat din nou. La procedura de votare au participat 62 de deputati, dar trei dintre acestia, care au parasit recent Partidul Comunistilor, au demonstrat public ca au votat impotriva lui Marian Lupu, singurul candidat. Comisia speciala pentru desfasurarea alegerilor presedintelui urmeaza sa anunte in scurt timp rezultatul alegerilor.

UPDATE 15:42 - In parlamentul de la Chisinau a inceput procedura de alegere a presedintelui.

UPDATE 14:01 - Parlamentul Republicii Moldova s-a intrunit in sedinta speciala la care urmeaza sa fie ales presedintele tarii. La sedinta participa 66 de deputati, din totalul de 101. Opozitia comunista a anuntat ca nu participa la sedinta deoarece nu sustine candidatura lui Marian Lupu. Pentru alegerea presedintelui sunt necesare cel putin 61 de voturi, dar Alianta pentru Integrare Europeana dispune doar de 59 de mandate.



Prima incercare va avea loc azi, la ora 14:00. Cu cateva ore inainte de sedinta speciala nu este clar daca candidatul AIE (Alianta pentru Integrare Europeana), Marian Lupu, va obtine 61 de voturi pentru a fi ales presedinte al tarii, anunta Unimedia.

Liderii AIE, Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu au declarat ieri seara ca au ajuns la un numitor comun in privinta semnarii unei anexe la Acordul AIE, prin care se ofera garantii ca niciunul dintre partidele AIE nu va aduce PCRM la guvernare. Astfel, azi, pana la ora 14:00, membrele AIE urmeaza sa definitiveze si sa semneze documentul. Ulterior, PLDM, PD si PL vor vota pentru candidatura lui Marian Lupu.

Comunistii inca nu au anuntat cum vor proceda.

Acestia au cateva optiuni:

1. Delegarea a 2-3 deputati pentru a participa la procedura de vot, care vor bifa optiunea impotriva lui Marian Lupu. Asta va permite declararea primei tentative drept esec;

2. Fractiunea PCRM participa la vot. In acest caz, liderii formatiunii nu detin controlul votului colegilor;

3. Fractiunea PCRM nu participa la vot si alegerile sunt declarate nevalide. Asta ar insemna organizarea repetata a primului tur prezidential. Analistii politici considera ca prima varianta este cea mai posibila in situatia actuala.

Igor Dodon a declarat ca cei trei deputati pe care ii reprezinta vor participa la scrutin, dar vor vota impotriva lui Marian Lupu. Acestia spun ca vor arata buletinele de vot pentru ca electoratul sa se convinga de consecventa grupului. In acest caz, unica modalitate pentru ca Marian Lupu sa fie ales presedinte este ca 2-3 deputati PCRM sa voteze pentru acesta.

Moldova incearca de doi ani sa-si aleaga presedintele, timp in care s-au organizat doua alegeri legislative anticipate pentru a se obtine majoritatea necesara numirii sefului de stat. De fiecare data, opozitia comunista a blocat demersurile. (V.M.)

×