x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European a adoptat rezoluţia de condamare a site-ului PVV

Parlamentul European a adoptat rezoluţia de condamare a site-ului PVV

de Mediafax    |    15 Mar 2012   •   14:28
Parlamentul European a adoptat rezoluţia de condamare a site-ului PVV

Rezolutia de condamnare a site-ului partidului PVV din Olanda a fost adoptata joi, in sesiunea plenara a Parlamentului European, fiind votata de o larga majoritate de eurodeputati.
Adoptarea rezolutiei a fost salutata de catre presedintele grupului Partidului Popular European, Joseph Daul, care i-a cerut premierului de la Haga, Mark Rutte, sa tina cont "pe deplin" de recomandarile documentului.
"Grupul PPE a preluat initiativa si a fortat dezbaterea si adoptarea rezolutiei cu privire la un subiect care ne preocupa indeosebi: discriminarea cetatenilor europeni. Sunt bucuros ca o majoritate covarsitoare a votat in favoarea rezolutiei care condamna ferm site-ul lansat de PVV, care incalca valorile europene privind demnitatea umana, libertatea, egalitatea, statul de drept si respectul pentru drepturile omului", a declarat Joseph Daul, potrivit unui comunicat.
El subliniaza ca se asteapta o atitudine mai europeana din partea Guvernului Olandei si reia solicitarea catre premierul Rutte de a condamna si a se delimita de "initiativa deplorabila" a PVV.
"In acelasi timp, asa cum prevede rezolutia, Comisia Europeana si Consiliul European trebuie sa faca tot ce este necesar pentru a stopa raspandirea acestor atitudini xenophobe exprimate pe acest site si sa asigure o implementare efectiva in toate statele membre a prevederilor de combatere a rasismului si xenofobiei", mai mentioneaza liderul grupului PPE.
Proiectul de rezolutie impotriva site-ului PVV a fost dezbatut, marti, in Parlamentul European, discutiile fiind marcate de lipsa de la discutii a premierului olandez. Rezolutia a fost sustinuta de liderii tuturor grupurilor reprezentate in PE, cu exceptia ALDE, din care face parte formatiunea premierului Rutte. Europarlamentarii romani au sustinut si promovat intens adoptarea acesteia.
Conferinta Presedintilor a aprobat, in urma cu o saptamana, elaborarea acestei rezolutii ca urmare a dezbaterii cu privire la site-ul discriminatoriu promovat de Partidul Libertatii din Olanda (PVV), atat dezbaterea cat si rezolutia fiind introduse pe ordinea de zi a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.
Rezolutia invita Comisia sa reactioneze si sa ia masurile necesare pentru stoparea promovarii unor atitudini ca cele exprimate pe acest site, care sunt in contradictie flagranta cu valorile fundamentale ale UE.
Textul mentioneaza de asemenea ca PE este preocupat de consecintele colectarii de date care ar putea sa promoveze in viitor o imagine deformata a realitatii, incurajand tolerarea unor acte xenofobe la nivel european, avand in vedere mai ales ca plangerile pot fi trimise de catre cetatenii olandezi intr-un mod anonim, acestia neputand fi trasi la raspundere.
Totodata, documentul invita Comisia sa-si exprime o pozitie cu privire la legalitatea colectarii acestor date si, de asemenea, invita Guvernul olandez sa ia imediat toate masurile necesare in vederea inchiderii acestei pagini de internet.
Presedintele Traian Basescu anunta, recent, ca in Consiliul European i-a cerut presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, adoptarea de catre PE a unei rezolutii "extrem de severe legate de PVV olandez".
PVV, formatiune care face parte din coalitia de guvernare din Olanda, a lansat la 8 februarie un site ce invita olandezii sa denunte "problemele" cauzate de afluxul de cetateni ai tarilor din Europa centrala si de est in Olanda. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrala si de Est? Ti-ai pierdut locul de munca in fata unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim", afirma PVV pe pagina de primire a acestui site.
Acest demers a generat nemultumiri si condamnari la nivelul Uniunii Europene, insa Guvernul olandez a refuzat sa adopte o pozitie referitoare la site-ul PVV, limitandu-se la a se distanta de el si subliniind ca site-ul nu are nimic de a face cu Guvernul.

×