Reuniunea extraordinară a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) pe tema situaţiei din Republica Moldova a fost miercuri scena unui moment rar întâlnit în politica europeană. Conform Agerpres, în momentul în care urma să răspundă unor întrebări ale europarlamentarilor români, ambasadoarea R.Moldova la Consiliul Europei, Eugenia Chistrugă, a părăsit intempestiv sala.
În intervenţia sa, Eugenia Chistrugă, venită cu întârziere la reuniunea AFET, a citit un text în care a acuzat România de implicare în evenimentele violente produse la Chişinău după alegerile legislative din 5 aprilie. Chistrugă, care după citirea textului respectiv a adoptat o atitudine mai mult decât sfidătoare faţă de participanţi şi a comunicat - în limba rusă - doar cu preşedintele Delegaţiei PE pentru cooperare UE-Republica Moldova, estonianca Marianne Mikko (PSE), a spus că "preşedintele Vladimir Voronin a cerut o anchetă privind implicarea României în evenimentele din Republica Moldova".
În momentul în care eurodeputata Maria Petre (PPE-DE, PD-L) s-a declarat dezamăgită de comportamentul ambasadoarei moldovene, care a acuzat nefondat România, şi i-a cerut oficialului moldovean să ofere mai multe explicaţii pentru acuzaţiile formulate, Eugenia Chistrugă a precizat că nu va participa la o astfel de discuţie şi a părăsit încăperea brusc.
Comportamentul ambasadoarei moldovene a fost taxat de eurodeputatul social-democrat Ioan Mircea Paşcu (PSE/PSD), care a spus că gestul lui Chistrugă este elocvent pentru atitudinea sfidătoare a autorităţilor de la Chişinău. La rândul său, europarlamentarul Călin Cătălin Chiriţă (PPE-DE/PD-L) a apreciat că acuzaţiile autorităţilor moldovene, inclusiv contra României, seamănă cu "acuzaţiile pe care Ceauşescu le făcea în 1989 la adresa tinerilor români de la Timişoara".
Eurodeputatul Cristian Buşoi (ALDE/PNL) a subliniat că este extrem de important ca persoanele care au fost bătute, torturate, intimidate sau supuse altor acte cu caracter penal în timpul recentelor evenimente de la Chişinău trebuie să se adreseze justiţiei şi să solicite despăgubiri pentru traumele suferite. În plus, în opinia sa Parlamentul European trebuie să solicite condiţionarea asistenţei europene pentru Republica Moldova de respectarea drepturilor fundamentale în această ţară şi de pedepsirea celor vinovaţi de încălcarea acestor drepturi.
Citește pe Antena3.ro