x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apare „pașaportul” care te scutește de carantină, autoizolare sau testare

Apare „pașaportul” care te scutește de carantină, autoizolare sau testare

de Şerban Mihăilă    |    29 Apr 2021   •   19:13
Apare „pașaportul” care te scutește de carantină, autoizolare sau testare

Parlamentul European a aprobat crearea unui certificat conceput pentru restabilirea libertății de călătorie în spațiul Uniunii Europene, la peste un an după ce statele membre au început să introducă o serie de controale și interdicții de intrare la granițe, în încercarea de a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 pe teritoriile lor. Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători și nu va înlocui pașapoartele, neafectându-se astfel dreptul la libera circulație. Documentul poate simplifica însă semnificativ deplasarea în interiorul blocului comunitar european.

 

„Documentul, care ar putea avea format digital sau pe hârtie, va atesta faptul că o persoană a fost vaccinată contra coronavirusului sau, alternativ, că aceasta a avut un rezultat negativ la un test recent sau s-a însănătoșit după o infecție”, arată un comunicat de presă, dat publicității ieri de către Parlamentul European. Certificatele ar trebui să aibă o valabilitate nu mai mare de 12 luni, iar titularii lor nu ar mai trebui supuși unor restricții de călătorie suplimentare, precum carantina, autoizolarea sau testarea. Parlamentul European insistă asupra faptului că aceste certificate nu vor ține loc de pașapoarte și, prin urmare, nu vor deveni o precondiție pentru călătorie, așa cum se temea Comitetul pentru Libertăți Civile din cadrul forului legislativ european la jumătatea lunii aprilie. De altfel, Consiliul Uniunii Europene avertizase ferm Comisia Europeană să nu permită acestor adeverințe să devină o precondiție de facto pentru călătorie. Propunerea constituirii certificatelor a fost aprobată de 540 de membri ai Parlamentului European, în timp ce 119 europarlamentari au respins-o, iar alți 31 s-au abținut. Deși votul a fost dat miercuri, rezultatele sale au fost anunțate de abia ieri. Europarlamentarii au convenit ca, în loc de „Adeverință Digitală Verde”, așa cum propusese Comisia Europeană, documentul să se numească „Certificat UE COVID-19”.

 

Coordonare la nivel european

Comentând rezultatul votului, președintele Comitetului pentru Libertăți Civile, Juan Fernando Lopez Aguilar, a declarat că acest certificat trebuie implementat pentru a restabili încrederea oamenilor în libertatea de mișcare, concomitent cu continuarea adoptării de măsuri în vederea combaterii noului coronavirus. Statele membre trebuie să-și coordoneze răspunsul într-o manieră care să ofere siguranță și, în același timp, să asigure libera circulație a cetățenilor săi, a spus el. „Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți. Statele membre nu ar trebui să mai introducă restricții suplimentare odată ce acest certificat intră în vigoare”, a precizat, de asemenea, Juan Fernando Lopez Aguilar. Și ceilalți europarlamentari au cerut țărilor membre să se abțină de la introducerea unor restricții suplimentare de călătorie celor care prezintă „Certificatul UE COVID-19”, exceptându-i pe aceștia inclusiv de la carantină, autoizolare sau testare. Ei au mai insistat asupra faptului că statele UE trebuie „să asigure testarea universală, accesibilă, la timp și gratuită” pentru a evita discriminarea celor care nu sunt vaccinați. 

 

Armonizare și în privința certificatelor de vaccinare

Noua inițiativă va funcționa, doar dacă toți membrii UE își vor armoniza măsurile și cadrul juridic în așa fel încât noua adeverință aprobată de Parlamentul European să funcționeze fără probleme în paralel cu orice măsură instituită de guvernele naționale pentru combaterea pandemiei. Potrivit comunicatului de presă emis de Parlamentul European, statele membre ar trebui să accepte certificatele de vaccinare emise de alte țări ale blocului comunitar pentru cetățenii care au fost deja vaccinați cu una dintre dozele autorizate de către Agenția Europeană pentru Medicamente. În prezent, acestea sunt Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Janssen. Va rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru utilizare de urgenţă. Deputaţii europeni mai subliniază că vaccinurile contra COVID-19 trebuie să fie produse la scară largă, la preţuri accesibile.

 

Verificare minuțioasă

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda şi falsificarea. Va fi verificată şi autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obţinute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinaţie şi nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităţilor care vor prelucra şi primi date va fi publică, astfel încât cetăţenii să îşi poată exercita drepturile în materie de protecţie a datelor în temeiul Regulamentului General privind Protecţia Datelor.

 

„Certificatul UE COVID-19” nu este obligatoriu pentru a călători și nu va înlocui pașapoartele, neafectându-se astfel dreptul la libera circulație.

×