x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European îi cere Arabiei Saudite să abolească sistemul tutorilor masculini pentru femei

Parlamentul European îi cere Arabiei Saudite să abolească sistemul tutorilor masculini pentru femei

14 Feb 2019   •   21:15
Parlamentul European îi cere Arabiei Saudite să abolească sistemul tutorilor masculini pentru femei

Parlamentul European a cerut joi Arabiei Saudite să abolească sistemul său de tutori masculini, în conformitate cu care femeile trebuie să ceară permisiune de la bărbaţii respectivi inclusiv pentru a se căsători, afirmând că acest sistem, împreună cu alte reguli, reduce femeile la condiţia de cetăţeni de categoria a doua, relatează Reuters.

Parlamentarii şi-au exprimat de asemenea preocuparea privind "serviciile online ale guvernului" care le permit tutorilor să monitorizeze femeile atunci când acestea ies din ţară. O aplicaţie saudită numită Absher îi notifică pe bărbaţi atunci când femeile călătoresc în afara graniţelor. 

Deşi sistemul tutorilor masculini a fost diminuat gradual de-a lungul anilor, el rămâne în vigoare. În baza acestuia, fiecărei femei saudite îi este repartizată o rudă masculină - tată, soţ, unchi, frate sau chiar fiu - a cărei aprobare este necesară dacă femeia vrea să se căsătorească, să obţină un paşaport sau să călătorească peste hotare.

În rezoluţia sa, aprobată de peste două treimi din eurodeputaţi, Parlamentul European îi cere guvernului saudit să abolească imediat sistemul. Regulile actuale din regat transformă efectiv femeile în "cetăţeni de categoria a doua", se menţionează în textul adoptat.

Statele UE ar trebui să continue să facă presiuni asupra Riadului pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă ale femeilor şi drepturilor omului, afirmă eurodeputaţii. Rezoluţiile PE nu sunt obligatorii, dar pot influenţa deciziile luate de guvernele şi instituţiile UE, notează Reuters.

Rezoluţia a fost adoptată la o zi după ce executivul comunitar a adăugat Arabia Saudită pe lista neagră a ţărilor care reprezintă un pericol din cauza controalelor laxe asupra spălării de bani şi finanţării terorismului.

Relaţiile blocului comunitar cu Arabia Saudită s-au răcit după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în clădirea consulatului saudit de la Istanbul, pe 2 octombrie.

În pofida reformelor introduse de prinţul încoronat Mohammed bin Salman, care au redus gradul de discriminare, precum ridicarea interdicţiei femeilor de a conduce, eurodeputaţii susţin că "sistemul politic şi social saudit rămâne discriminatoriu".

De asemenea, ei au făcut apel la eliberarea din închisorile saudite a militanţilor pentru drepturile femeilor, inclusiv a acelora care au fost arestaţi după ce au făcut campanie pentru ridicarea interdicţiei de a conduce.

În acelaşi timp, parlamentarii europeni au solicitat un moratoriu imediat asupra aplicării pedepsei cu moartea în Arabia Saudită, unde aceasta încă se aplică pentru a pedepsi infracţiuni non-violente, precum traficul de droguri, trădarea, adulterul sau apostazia, menţionează ei în textul adoptat.

Parlamentul European a mai adoptat o rezoluţie în luna octombrie prin care solicita o investigaţie internaţională asupra asasinării lui Jamal Khashoggi şi prin care le cerea statelor membre UE să pună capăt vânzărilor de arme către regat.

AGERPRES

×