x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partajul secolului

Partajul secolului

de Irina Stoica    |    10 Iun 2015   •   16:11
Partajul secolului

Un oligarh rus aflat pe primul loc în clasamentul bogaţilor din această ţară ar putea fi protagonistul celui mai costisitor partaj din istorie. Fosta lui soţie, de care e deja divorţat de un an, a decis că cei 30 de ani petrecuţi împreună îi dau dreptul la jumătate din avere. O avere de 15 miliarde de dolari. Iar dacă femeia are câştig de cauză, unul dintre beneficiarii partajului va fi preşedintele rus Vladimir Putin.

Nu se poate spune despre Natalia Potanina că divorţul de magnatul Vladimir Potanin a lăsat-o pe drumuri. Primeşte o rentă lunară de 250.000 de dolari şi deţine proprietăţi în Moscova, Londra şi New York. Însă Natalia Potanina spu-ne, într-un interviu pen-tru CNN, că o mare parte a averii lui este în companiile off shore care nici nu au fost incluse pe ac-tele de partaj. În mai puţin de o lună, fe-meia va apă-rea în faţa unei instanţe moscovite unde va cere jumătate din imperiul construit de fostul ei soţ.

Fost angajat al ministerului pentru relații economice externe în fosta URSS, Vladimir Potanin a intuit potenţialul pieţei libere în 1991, când l-a cunoscut pe viitorul oligarh Mihail Prok¬horov. Împreună au pus bazele băncii Uneximbank, care a devenit platforma ce a permis ridicarea holdingului Interros.

Afaceri de succes
Cei doi parteneri au dat lovi¬tura când au preluat controlul asupra gigantului metalurgic Norilsk Nickel şi asupra compa¬niei petroliere Sidanco. Drumurile li s-au separat în 2007. Potanin a făcut echipă şi cu George Soros, controlând compania telecom Svyazinvest. A construit o staţiune turistică alpină, Rosa Hutor, folosită şi pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.

Potanin a fost unul dintre apropiaţii fostului preşedinte rus Boris Elţîn, dar a reuşit să supra-vieţuiască transferului de putere către Vladimir Putin şi să câştige bunăvoinţa „Ţarului”. Neimpre¬sionată de trecerea de care se bucură fostul ei soţ pe lângă lide-rul de la Kremlin, Natalia Pota-nina a aruncat pe piaţă o fumi-genă care s-ar putea dovedi un element cu greutate în tranşarea partajului. „Vreau să dau statului acţiunile mele. Intenţia mea este să evit, astfel, conflictele dintre corporaţii. Îmi doresc ca un obiectiv cu o atât de mare impor-tanţă strategică să fie sub con-trolul statului”. Astfel, partajul oligarhic ar pune Rusia în posesia a 13-14% din acţiunile gigantului metalurgic Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel şi paladiu şi unul dintre primii 10 producători de cupru.
 

×
Subiecte în articol: Vladimir Potanin