x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parteneriatul decăzut

Parteneriatul decăzut

de Delia Zahareanu    |    21 Mai 2007   •   00:00
Parteneriatul decăzut
Sursa foto: EDMOND TERAKOPIAN/

Preşedintele american George W. Bush a fost avertizat de experţii de la Casa Albă că va trebui să se aştepte la o schimbare radicală a politicii din Irak a Marii Britanii după instalarea lui Gordon Brown in Downing Street 10, conform Sunday Telegraph.

Preşedintele american George W. Bush a fost avertizat de experţii de la Casa Albă că va trebui să se aştepte la o schimbare radicală a politicii din Irak a Marii Britanii după instalarea lui Gordon Brown in Downing Street 10, conform Sunday Telegraph.

Â

Â

Administraţia prezidenţială americană ia in considerare şi scenariul sumbru al modificării substanţiale a poziţiei Marii Britanii cu privire la prezenţa trupelor Coroanei in teatrele de operaţiuni din Irak, relatează cotidianul britanic Sunday Telegraph. George W. Bush a fost informat de echipa sa de consilieri că se poate aştepta ca Gordon Brown, actualul ministru de Finanţe, să anunţe retragerea trupelor din Irak o dată ce va prelua biroul din Downing Street 10, in primele 100 de zile ale mandatului său după retragerea lui Tony Blair, anunţată pentru 27 iunie.

Â

URGENT. Nigel Griffith, unul dintre apropiaţii lui Brown, a subliniat necesitatea retragerii trupelor britanice din Irak: "Ar trebui să plecăm din Irak indată ce este posibil. Trebuie să ne consultăm cu guvernul irakian, dar el nu are drept de veto. Acest fapt nu poate fi intărziat", a declarat el, citat de publicaţia britanică. Posibilitatea este cu atăt mai deranjantă pentru Casa Albă, cu căt ea practic anulează parteneriatul "special" pe care SUA il au cu Regatul Unit in lupta impotriva terorismului. Mai mult, probabila măsură luată de viitorul premier este văzută ca o incercare de redresare a laburiştilor in sondaje şi a instituţiei prim-ministrului, grav afectată de scandalurile din ultimul an in care a fost implicat Tony Blair.

 Â

PARTENERIATUL. Informaţiile despre o posibilă schimbare la 180 de grade a politicilor britanice privind alianţa militară şi strategică in războiul impotriva terorismului, alături de Statele Unite, survin pe fondul declaraţiilor premierului in exerciţiu, Tony Blair. Acesta a comentat in decursul unei vizite-surpriză in Irak sămbătă că: "Nu am nici un dubiu că Marea Britanie va fi neclintită in sprijinul său pentru Irak, pentru irakieni şi pentru guvernul irakian. Politica pe care o urmăresc este una pentru intreaga guvernare, astfel incăt, şi cănd voi părăsi guvernul, sunt sigur că acest sprijin va continua". Insă partenerii de peste Atlantic au altă părere. Mark Kirk, congresman republican, a declarat: "Părerea americană este că (Brown - n.r.) este un lider politic mult mai slab decăt Blair. Sunt temeri la Washington că nu va fi un aliat puternic".

Â

Â

Banca "Blair"

După plecarea din Downing Street nr 10, pe 27 iunie, Blair ar putea să inceapă un nou "serviciu", de data aceasta ca preşedinte al Băncii Mondiale. Scandalul creat de Paul Wolfowitz, care a dus la inevitabila sa demisie, efectiv incepănd cu data de 30 iunie, a pus in discuţie oportunitatea ca Europa, in speţă marile puteri, să facă propuneri pentru şefia importantei organizaţii internaţionale. Tradiţional, Statele Unite deţin "monopolul" simbolic al numirii preşedinţilor Băncii Mondiale, in urma unui aranjament care lasă Europa să decidă cine este ales la conducerea Fondului Monetar Internaţional. Reputatul economist Joseph Stiglitz, căştigător al unui Nobel şi fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale, a declarat pentru BBC că Blair "este unul din oamenii a căror candidatură este clar discutată". Intr-un editorial pentru Philadelphia Enquierer, se arată că "un nume care stărneşte curiozitatea, care a fost fluturat ca succesor pentru Wolfowitz, este cel al lui Tony Blair. Acesta are cu siguranţă fundalul finanţist şi de dezvoltare pentru a reda Băncii Mondiale credibilitatea".

×
Subiecte în articol: externe irak blair