x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul aflat la guvernare în Polonia a pierdut majoritatea în alegerile de duminică

Partidul aflat la guvernare în Polonia a pierdut majoritatea în alegerile de duminică

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2023   •   13:00
Partidul aflat la guvernare în Polonia a pierdut majoritatea în alegerile de duminică
Sursa foto: Hepta

Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia a câștigat cele mai multe voturi la alegerile naționale de duminică, dar nu a reușit să obțină majoritatea, au arătat marți rezultatele oficiale finale. Astfel, opoziția liberală pro-UE ar putea forma următorul guvern.

Rezultatele oficiale finale din toate circumscripțiile electorale au dat PiS, un partid naționalist, social conservator, 35,38% din voturi, în timp ce Coaliția Civică (KO) liberală a fost pe locul doi cu 30,70%, potrivit Reuters.

A Treia Cale, de centru-dreapta, a ocupat locul trei cu 14,40%, iar Noua Stânga a avut 8,61% din voturi. Confederația de extremă dreaptă a avut 7,16% din voturi, au arătat rezultatele.

Coaliția Civică, A Treia Cale și Noua Stânga au declarat anterior că sunt gata să formeze un guvern de coaliție și că vor începe discuțiile imediat după ce rezultatele oficiale vor fi publicate.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a anunțat înainte de alegeri că va oferi prima șansă pentru formarea unui nou guvern partidului câștigător. Totuși, specialiștii cred că PiS nu va reuși să-și găsească aliați.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Polonia alegeri