x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul Laburist britanic vrea să impună un Brexit „soft”

Partidul Laburist britanic vrea să impună un Brexit „soft”

de Şerban Mihăilă    |    28 Aug 2017   •   09:30
Partidul Laburist britanic vrea să impună un Brexit „soft”

Principala formațiune politică de opoziție din Marea Britanie, Partidul Laburist, a anunțat o schimbare majoră în politica sa față de blocul comunitar, propunând rămânerea țării în piața unică europeană și în uniunea vamală, timp de câțiva ani după desprinderea Londrei de Uniunea Europeană.

Planul, care ar însemna că nu ar fi introduse controale vamale suplimentare sau măsuri pentru limitarea imigraţiei, după producerea Brexit, în martie 2019, ar da timp suficient pentru finalizarea detaliilor ieşirii Regatului Unit din UE, oferind guvernului de la Londra și companiilor britanice oportunităţi avantajoase, consideră Keir Starmer, unul dintre liderii laburiștilor. În aceste condiții, nu ar mai fi necesară negocierea unui acord tranzitoriu, până în martie 2019, a declarat el pentru „The Observer”. „Nu va mai fi necesar să stabilim relaţii alternative complexe de tip comercial şi vamal. Opinia generală este că e puțin probabil să poată fi negociate, acceptate şi implementate acorduri tranzitorii în doar 18 luni”, a spus Starmer, ministru pentru Brexit în cabinetul din umbră al opoziției britanice. Liderul laburist, care pledează pentru un Brexit „soft”, fără șocuri economice, a precizat însă că partidul său menține decizia ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Formațiunea politică de centru-stânga dorește „exercitarea unui control eficient asupra imigrației”, a adăugat el.

O trambulină pentru Jeremy Corbyn

După luni de incertitudini și divergențe asupra abordării subiectului Brexit în rândul laburiștilor, noua propunere pare o trambulină pentru liderul acestei formațiuni politice, Jeremy Corbyn, în încercarea sa de a obține noi puncte electorale în lupta cu rivalii conservatori. „Vom pune întotdeauna pe primul plan locurile de muncă ”, avea să spună, de altfel, Starmer, în condițiile în care economia britanică dă rateuri pe toate fronturile, după alegerile anticipate câștigate cu dificultate de conservatorii premierului Theresa May, ce pledează pentru un Brexit dur. Conservatorii și-au pierdut însă în mod neașteptat majoritatea parlamentară în urma alegerilor, iar cota de popularitate a actualului premier continuă să scadă. În cazul în care Partidul Laburist va forţa organizarea unui vot în parlament pentru susţinerea noii sale poziții, presiunile asupra executivului condus de May vor creşte, iar conservatorii vor fi puși în dificultate.

 

Poziția Londrei în negocierile pentru Brexit este lipsită de „substanță”, au apreciat, între timp, înalți responsabili ai UE, la sfârșitul săptămânii trecute, cu câteva zile înainte de deschiderea unei noi sesiuni de discuții. Aceleași surse au recunoscut în fața jurnaliștilor că nu știu încă dacă această a treia rundă, care va avea loc, la fel ca primele două, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, va începe astăzi sau mâine și câte zile va dura. Negociatorii UE sunt sceptici asupra rezultatului noii runde.

 

 

 

×