x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul lui Dodon denunță acordul cu UE

Partidul lui Dodon denunță acordul cu UE

20 Dec 2016   •   14:45
Partidul lui Dodon denunță acordul cu UE
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și-a ales un nou lider, în persoana Zinaidei Greceanîi (fost premier în timpul guvernării comuniste), după ce președintele formațiunii, Igor Dodon, a renunțat la funcție, în urma victoriei în alegerile prezidențiale.

În discursul rostit după alegerea sa la conducerea formațiunii, Greceanîi a menționat că PSRM se pronunță pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică și relații reciproc avantajoase cu Uniunea Europeană.

Participanții la congres au aprobat o rezoluție în care partidul președintelui Dodon își propune consolidarea eforturilor în vederea declanșării alegerilor parlamentare anticipate în 2017, dar și revizuirea rezultatelor privatizărilor „ilegale", naționalizarea averilor obținute în mod fraudulos etc.

Printre obiectivele pe care și le propun socialiștii în perioada următoare figurează, potrivit rezoluției, interzicerea unionismului și a prezenței NATO „sub orice formă pe teritoriul Republicii Moldova" și denunțarea acordului de asociere la Uniunea Europeană.

Formațiunea președintelui moldovean care își va intra oficial în atribuții la 23 decembrie pledează, de asemenea, pentru federalizarea Republicii Moldova.

În același timp, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova ar trebui să-și ceară scuze față de Transnistria pentru războiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece și-a dorit unirea cu România, a afirmat el.

„În primul rând, este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat că noi trebuie să recunoaștem acest lucru și să ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetățeni”, a spus Dodon pentru „Russia Today”.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova vrea interzicerea unionismului și a prezenței NATO pe teritoriul republicii, precum și denunțarea acordului de asociere la UE.

Noul lider PSRM, Zinaida Greceanîi, continuă politica antioccidentală promovată de Igor Dodon.

×
Subiecte în articol: Zinaidei Greceanîi