x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patronul Tepco a zăcut la pat la începutul crizei nucleare japoneze

Patronul Tepco a zăcut la pat la începutul crizei nucleare japoneze

de Marina Constantinoiu    |    29 Mar 2011   •   19:38

Directorul general al companiei care exploatează centrala nucleară de la Fukushima, Tepco, a fost bolnav şi a stat la pat o mare parte din timp, de la declanşarea crizei nucleare japoneze, anunţă presa japoneză, citată de AFP.

Masataka Shimizu, în vârstă de 66 de ani, s-a îmbolnăvit la 16 martie, adică la cinci zile de la seism, şi şi-a luat o săptămână de concediu, părăsind, astfel, grupul de criză instituit de Guvern şi de compania electrică, a anunţat Mainichi Shimbun, citând reprezentanţi ai Tokyo Electric Power (Tepco).

“Nu a fost prezent în cadrul grupului de criză, dar a continuat să primească informaţii la sediul din Tokyo al companiei şi să dea instrucţiuni”, a precizat un purtător de cuvânt al Tepco, citat de ziar.

Potrivit unui alt reprezentant al companiei, Shimizu a fost atât de bolnav, încât a stat numai în pat în cea mai mare a timpului, într-o încăpere separată din imobilul în care se reunea grupul de criză. Între timp, el şi-a revenit şi şi-a reluat şi lucrul”, a precizat agenţia Kyodo.

Criticat de presă pentru absenţa sa în dezbaterile privind declanşarea crizei, Shimizu a apărut în public pentru prima oară la 13 martie. În absenţa sa, vicepreşedintele companiei electrice, Sakae Muto, a ocupat scena publică de la declanşarea crizei.

Autorităţile japoneze au avertizat duminică în legătură cu faptul că pericolul unei catastrofe nucleare era departe de a fi îndepărtat la centrala de la Fukushima Daiichi 1, unde au fost înregistrate scurgeri radioactive.

Seismul şi valul seismic care i-a urmat la 11 martie au întrerupt alimentarea electrică a celor şase reactoare ale centralei, înecat generatoarele diesel de rezervă şi oprit sistemul de răcire, antrenând o serie de disfuncţionalităţi grave şi scurgeri radioactive.

×