x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patru nave de marfă pleacă din Ucraina 

Patru nave de marfă pleacă din Ucraina 

07 Aug 2022   •   12:51
Patru nave de marfă pleacă din Ucraina 

Patru nave cu produse alimentare ucrainene au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord pentru deblocarea exporturilor maritime ale țării, au declarat oficiali ucraineni și turci, citați de Reuters.

Cele patru vrachiere au fost încărcate cu aproape 170.000 de tone de porumb și alte produse alimentare, a precizat autoritatea porturilor maritime din Ucraina pe Facebook.

Reluarea exporturilor de cereale este supravegheată de un Centru Comun de Coordonare din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după avertismentele ONU privind posibilele izbucniri ale foametei în unele părți ale lumii din cauza opririi transporturilor de cereale din Ucraina, care au redus stocurile și au făcut ca prețurile să crească vertiginos.

Sâmbătă, o navă sub pavilion străin a sosit în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului din februarie pentru a fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

"Trecem treptat la volume mai mari de muncă. Intenționăm să asigurăm capacitatea porturilor de a manipula cel puțin 100 de nave pe lună în viitorul apropiat", a declarat el duminică pe Facebook.

El a precizat că Ucraina plănuiește în curând să implice portul Pivdennyi în implementarea inițiativei de export de cereale și se așteaptă ca, în consecință, Ucraina să poată transporta până la cel puțin 3 milioane de tone de mărfuri pe lună.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Rusia și Ucraina reprezentau împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu. Rusia numește acțiunea sa în Ucraina o "operațiune militară specială".

CCM a declarat sâmbătă seara târziu că a autorizat plecarea unui total de cinci noi nave prin coridorul Mării Negre: patru nave care pleacă din Chornomorsk și Odesa, care transportă 161.084 de tone de produse alimentare, și una care vine.

Printre navele care au părăsit porturile ucrainene se numără Glory, cu o încărcătură de 66.000 de tone de porumb cu destinația Istanbul, și Riva Wind, încărcată cu 44.000 de tone de porumb, care se îndreaptă spre Iskenderun, în Turcia, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Acesta a precizat că celelalte două nave care au părăsit Ucraina sunt Star Helena, cu o încărcătură de 45.000 de tone de făină care se îndreaptă spre China, și Mustafa Necati, care transportă 6.000 de tone de ulei de floarea-soarelui și se îndreaptă spre Italia.

CCM a mai spus că este aproape de finalizarea procedurilor de transport maritim pentru a regulariza operațiunile de sprijinire a punerii în aplicare a acordului privind cerealele. Procedurile ar urma să fie publicate la începutul acestei săptămâni, a precizat acesta.

Primele patru nave au părăsit Ucraina săptămâna trecută în cadrul acordului.

JCC a declarat că a autorizat, de asemenea, deplasarea, în așteptarea inspecției, a navei Osprey S, care se îndreaptă spre Chornomorsk. Această navă se află în prezent ancorată la nord-vest de Istanbul și urma să fie inspectată duminică.

Sâmbătă, CMC a finalizat inspecția navei Navistar, care a fost autorizată să navigheze, iar echipele comune de inspecție urmau să viziteze duminică dimineața celelalte două nave care au plecat vineri din porturile ucrainene.

Prima navă care va părăsi un port ucrainean în cadrul acordului nu va ajunge în Liban duminică, așa cum era planificat, a declarat ambasada ucraineană din Liban. Nava Razoni a plecat lunea trecută din Odesa, transportând 26.527 de tone de porumb.

Ambasada a declarat pentru Reuters că nava "are o întârziere" și "nu va ajunge astăzi", fără a oferi detalii despre o nouă dată de sosire sau despre cauza întârzierii. Datele de navigație de pe MarineTraffic.com arătau nava Razoni în largul coastei turcești duminică dimineața.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nave ucrainene