Partidele guvernului interimar din Suedia, social-democraţii şi Verzii, au ajuns vineri la un acord cu Centrul şi cu Liberalii în vederea constituirii unei coaliţii minoritare, în urma alegerilor legislative de pe 9 septembrie din care au rezultat un peisaj politic foarte fragmentat şi un blocaj între principalele două alianţe, transmite AFP.
Stefan Lofven conduce un guvern interimar format din Social-Democraţi şi Verzi, după ce în septembrie a pierdut un vot de încredere.
'În baza acordului, Centrul şi Liberalii acceptă ca (premierul social-democrat interimar) Stefan Lofven să fie prim-ministrul unui guvern format de social-democraţi şi de partidul ecologist/Verzii', precizează documentul programatic de 15 pagini publicat pe site-urile celor patru formaţiuni.
Centrul şi Liberalii, care aparţineau până acum Alianţei de centru-dreapta din care mai făceau parte conservatorii şi creştin-democraţii, mai trebuie să obţină acordul birourilor lor politice.
Împreună, social-democraţii, ecologiştii, centriştii şi liberalii dispun de 167 de mandate din 347, cu opt mai puţine decât majoritatea de 175 din Riksdag, parlamentul unicameral.
În aceste condiţii, Partidul de stânga (ex-comunişti), care susţine coaliţia guvernamentală din 2014, ar putea juca rolul decisiv.
Proiectul de acord publicat prevede investiţii în 'ajutorul pentru locuri de muncă, statul providenţă, tranziţia ecologică, reducerea inegalităţilor sociale', precum şi integrarea migranţilor, combatarea segregării spaţiale şi a deşertificării rurale.
Textul mai prevede o reformă a dreptului muncii, solicitată de Centru pentru 'o mai mare flexibilitate a firmelor', şi o dereglementare a chiriilor.
La rândul lor, Verzii au obţinut înlocuirea unei taxe pe biletele de avion cu o taxă pe carburant.
Tot în baza acordului, pentru naturalizare va fi obligatoriu un test de limbă şi civilizaţie suedeză.
Preşedintele parlamentului, Andreas Norlen, se va întâlni luni cu liderii partidelor, apoi îl va prezenta pe candidatul la postul de premier, votul în legislativ urmând să aibă loc miercuri.
Pentru a fi învestit prim-ministru, Lofven trebuie să evite ca împotrivă să voteze o majoritate de parlamentari, adică cel puţin 175.
În urma alegerilor de pe 9 septembrie, blocul social-democrat al lui Lofven a păstrat un mandat în plus faţă de Alianţa de centru-dreapta (144 faţă de 143).
Stefan Lofven şi liderul conservatorilor, Ulf Kristersson, au fost mandataţi succesiv de preşedintele parlamentului să încerce formarea unui guvern, dar tentativele lor au eşuat.
Cele două tabere au refuzat să se alieze cu partidul de extremă dreapta Democraţii Suediei, a treia formaţiune în urma alegerilor, cu 17,6% din voturi şi 62 de locuri în parlament.
AGERPRES