x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patru reactoare vor fi dezafectate din cauza radiaţiilor scăpate de sub control

Patru reactoare vor fi dezafectate din cauza radiaţiilor scăpate de sub control

de Veronica Micu    |    28 Mar 2011   •   12:23
Patru reactoare vor fi dezafectate din cauza radiaţiilor scăpate de sub control
Sursa foto: /Reuters

158676-.jpgDupă ce, timp de trei săptămâni, specialiştii s-au luptat pentru a ţine sub control situaţia radioactivităţii, Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei Fukushima, a anunţat că reactoarele 1 - 4 vor fi dezafectate, informează BBC.

Astăzi, TEPCO a raportat un nivel al iodului radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât limita legală. Probele prelevate anterior indicau un nivel de 1.850 de ori mai mare decât limita admisă.  Autorităţile nu ştiu deocamdată cum a ajuns materialul radioactiv în mare.

Citeşte şi Fukushima, ignoranţă sau neglijenţă criminală?

Cu toate acestea, oficialii niponi au dat asigurări că iodul radioactiv se va dezintegra considerabil, având o perioadă de înjumătăţire scurtă, până când ar ajunge la oameni.

Guvernul nipon ia în calcul învelirea reactoarelor cu un material special, care va împiedica răspândirea particulelor radioactive în aer. A fost propusă şi colectarea apei intens radioactive, pentru ca aceasta să nu ajungă în ocean.

Guvernul nipon, în alertă maximă!

Premierul nipon Naoto Kan a declarat ieri că guvernul său "este în stare de alertă maximă" pentru a rezolva problemele cu care se confruntă complexul nuclear de la Fukushima. Naoto Kan a precizat că situaţia rămâne imprevizibilă în condiţiile în care sistemele de răcire ale mai multor reactoare nucleare nu mai funcţionează. "Nu putem să negăm că evaluarea riscurilor unui tsunami, la acea vreme, a fost foarte eronată", a afirmat Kan, în legătură cu locul ales pentru instalarea acestei centrale.

"Trebuie să urmărim mai multe posibilităţi", a spus premierul, referindu-se la modul în care guvernul va finanţa eforturile de salvare şi reconstrucţie. Kan a precizat că renunţarea la reducerea impozitelor pentru companii este una dintre opţiunile luate în considerare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, a subliniat că "situaţia este foarte gravă". "Depunem cele mai mari eforturi pentru a limita daunele. Trebuie să evităm ca barele de combustibil să se încălzească şi să se usuce. Continuare răcirii este inevitabilă. Trebuie să prioritizăm injectarea apei", a adăugat el.

Oficialii TEPCO au declarat luni că nivelul de radioactivitate al apei din reactorul numărul 2 a depăşit de 100.000 de ori valoarea normală. Ei au corectat informaţia dată publicităţii duminică, potrivit căreia nivelul de radioactivitate ar fi depăşit de 10 milioane de ori valoarea normală.

Citeşte şi Operatorul centralei Fukushima a cerut ajutorul Franţei

Preşedintele Tepco, spitalizat

Preşedintele director general (PDG) al operatorului centralei nucleare avariate de la Fukushima a fost spitalizat aseară, potrivit mass-media japoneze. Masataka Shimizu suferă de hipertensiune arterială, informează AFP şi Associated Press.

Directorul companiei Tokyo Electric Power (Tepco), Masataka Shimizu, 66 de ani, s-a îmbolnăvit la 16 martie, la cinci zile de la seismul devastator şi tsunami, şi şi-a încetat activitatea timp de o săptămână.

El a trebuit să părăsească comitetul de criză creat de guvern şi compania electrică, au relatat în urmă cu câteva zile marile ziare japoneze. În absenţa sa, vicepreşedintele companiei electrice, Sakae Muto, a ocupat scena publică de la seismul şi seria de accidente survenite la reactoarele centralei Fukushima Daiichi, în nord-estul Japoniei.

Citeşte şi Plutoniu detectat în sol la Fukushima

Anunţul eronat al operatorului Tokyo Electric Power Co despre un nivel de radioactivitate de "10 milioane mai ridicat" decât cea normală în apa de la centrala nucleară de la Fukushima este "inacceptabil", a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului. "Chiar dacă oboseala persoanelor care lucrau la faţa locului poate concura pentru a explica această eroare, ştiind că supravegherea radioactivităţii este o condiţie majoră pentru a asigura securitatea, acest tip de eroare este absolut inacceptabil", a declarat Yukio Edano.

Cel mai nou bilanţ al victimelor numără 28.000 de morţi şi dispăruţi. Peste jumătate de milion de oameni trăiesc şi acum în refugii supra-aglomerate. Potrivit Kyodo News, rămăşiţele a 4000 de victime din prefecturile Fukushima şi Miyagi nu pot fi încă identificate de către autorităţi.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia tsunami