x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PE cere statelor membre să plătească şi să încheie un acord privind bugetul UE

PE cere statelor membre să plătească şi să încheie un acord privind bugetul UE

de Istvan Deak    |    08 Dec 2014   •   21:17
PE cere statelor membre să plătească şi să încheie un acord privind bugetul UE

În dezbaterea de săptămâna trecută, deputaţii europeni şi-au exprimat dezamăgirea faţă de lipsa unui acord cu Consiliul privind amendarea bugetului Uniunii pe 2014 şi pentru noul buget pentru 2015, solicitând voinţă politică din partea statelor membre pentru a rezolva problema facturilor neplătite care se adună continuu. ”Nu putem înţelege cum a putut Consiliul să petreacă mai mult timp cu propria sa problemă (redistribuţia contribuţiilor statelor membre pe bază de PIB) decât cu realizarea unui buget pentru întreaga Uniune. Avem o obligaţie de a cădea de acord asupra unui buget bun pentru 2014 şi 2015”, a declarat Gérard Deprez (ALDE, BE), raportorul pentru bugetul pe 2014, citat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, europarl.ro. Deputaţii au insistat asupra nevoii de stabilire clară a sumei care rămâne neplătită din facturile pe 2014 înainte de începe discuţiile pentru bugetul 2015.

Plata datoriilor
”Propunerea noastră este uşor de înţeles: trebuie să plătim ceea ce datorăm. Nu putem amâna plăţile către cetăţeni, organizaţii, studenţi. Mai mult de 28 de miliarde în facturi depuse este îngrozitor”, a spus Eider Gardiazábal Rubial (S&D, ES), unul dintre raportorii pentru bugetul UE pe 2015. ”Parlamentul este gata să ia în considerare orice propunere pentru a rezolva problema cererilor neplătite. Ceea ce avem nevoie de la Consiliu este voinţa politică”, a adăugat ea. Pentru a rezolva această problemă pe termen lung, deputaţii au cerut Comisiei să prezinte un plan de reducere graduală a sumei facturilor neplătite care a crescut de la 5 miliarde în 2010 la aproximativ 28 de miliarde la sfârşitul lui 2014.

Destui bani pentru cele mai urgente facturi

”Nimeni nu înţelege că avem banii, dar nu putem plăti pentru că statele membre preferă să îi păstreze”, a spus celălalt raportor pentru bugetul pe anul viitor, Monika Hohlmeier (PPE, DE), referindu-se la veniturile neaşteptate în valoare de 5 miliarde provenite din amenzi, pe care statele membre nu au vrut să le aloce pentru plata celor mai urgente facturi în valoare actuală de 4,7 miliarde.

”De neacceptat”

Discuţiile Parlamentului cu Consiliul de anul acesta au fost puse în dificultate şi de absenţa unei poziţii comune de negociere a Consiliului înainte de cea din urmă zi din cele 21 disponibile pentru negocieri. ”De fapt, doar o parte dintre cele două ale autorităţii bugetare a lucrat”, a notat preşedintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis (ALDE, FR), adăugând că a fost ”inacceptabil” ca statele membre şi-au trimis reprezentanţii la discuţii fără mandat.

Ce urmează?
Parlamentul şi Consiliul vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru a negocia înainte ca Parlamentul să poată vota textul agreat în ultima sesiune plenară din decembrie. Dacă nu există un acord privind bugetul pe 2015 la 1 ianuarie, UE va lucra pe baza ”doisprezecimilor provizorii”, adică a douăsprezecea parte din suma alocată pe 2014 sau 2015, cea mai mică fiind aleasă, pe fiecare capitol bugetar, în fiecare lună. ”Acest lucru ar fi riscant pentru cetăţenii noştri, implicând mult mai multe dificultăţi în livrarea resurselor atunci când va fi necesar”, a subliniat comisarul pentru bugete, Kristalina Georgieva, pentru sursa citată.

×