x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pearl Harbor 2? China, gata de atac contra SUA

Pearl Harbor 2? China, gata de atac contra SUA

de Şerban Mihăilă    |    10 Feb 2017   •   16:37
Pearl Harbor 2? China, gata de atac contra SUA

O cercetare amănunțită a imaginilor luate din satelit asupra zonelor de testare balistică ale Chinei și bazelor militare ale Statelor Unite relevă că toate exercițiile cu rachete ale armatei chineze sunt îndreptate contra transportoarelor, distrugătoarelor și aerodromurilor americane din Asia de Est. În contextul recentelor tensiuni dintre Washington și Beijing, chinezii par să pregătească raiduri preventive împotriva forțelor americane din regiune.

 

Pearl Harbor 2? China pregătește atacuri preventive cu rachete asupra bazelor militare americane din Pacific, distrugând în mare parte forțele SUA din regiune, scrie „Mail Online”, citând un raport elaborat de un influent și prestigios site american de politică externă și securitate națională. O examinare atentă a imaginilor furnizate de satelit, asupra zonelor de testare balistică ale Chinei și bazelor militare ale SUA, demonstrează o dispunere militară extrem de clară: toate rachetele experimentate de Beijing simulează anihilarea distrugătoarelor, transportoarelor și aerodromurilor americane din Asia de Est, susține site-ul „War on the Rocks”. Imaginile dezvăluie că zonele în care s-au desfășurat testele au fost proiectate după forma și dimensiunea unor baze militare. La începutul acestei săptămâni, o rachetă balistică de mare precizie, capabilă să lovească baze americane și japoneze din Asia, a fost utilizată de armata chineză în timpul unor exerciții militare. Racheta de rază medie DF-16, cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, poate avea un rol determinant în eventualitatea unor operațiuni care au drept țintă finală Okinawa, unde sunt amplasate importante instalații militare americane, precum și teritoriile taiwanez și filipinez. DF-16 au traiectorie ajustabilă și pot evita sistemele anti-rachetă „US PATRIOT”, desfășurate de SUA în Taiwan. Acest tip de rachetă poate transporta trei focoase de până la o tonă, cu încărcătură nucleară sau material explozibil convențional. Mai mult, DF-16 își lovește ținta cu acuratețe, având o eroare de numai cinci metri. Potrivit „CSIS.org.”, China deține în prezent cel mai activ program de dezvoltare balistică din lume.

Donald Trump a aprins fitilul

Încă de la jumătatea lui decembrie 2016, noul lider al Casei Albe, Donald Trump, a scandalizat Beijingul, amenințând că nu va mai recunoaște principiul „unei singure Chine", care a dus la întreruperea oficială a relațiilor diplomatice dintre Washington și Taipei, în 1979, pentru a restabili relațiile dintre SUA și liderii chinezi. De atunci, însă, colaborarea dintre cele două părți a continuat, în mod neoficial, americanii devenind principalii protectori ai Taiwanului. În numele „principiului unei singure Chine", Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, pe care o consideră „o provincie rebelă”, care va reveni la „patria-mamă”, chiar dacă acest lucru va necesita utilizarea forței. Politica de forță a lui Trump față de China a devenit evidentă la începutul acestei luni, când secretarul american al Apărării, James Mattis, a făcut una dintre primele sale vizite, la Tokyo. Aici, el a declarat că micul arhipelag Senkaku, din Marea Chinei de Est, revendicat de China și Japonia, este protejat prin alianța militară americano-niponă, prin care SUA s-au angajat să apere atât teritoriile japoneze, cât și pe cele aflate sub administrație japoneză. Concomitent, purtătorul de cuvânt al președinției americane, Sean Spicer, a afirmat că SUA „își vor proteja interesele” în apele teritoriale din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul controlează o serie de insule disputate internațional.

 

„SUA vor continua să recunoască administrația japoneză a insulelor Senkaku” – James Mattis, secretarul american al Apărării

 

×