x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pedro Sanchez va fi audiat la 30 iulie în ancheta care o vizează pe soţia sa

Pedro Sanchez va fi audiat la 30 iulie în ancheta care o vizează pe soţia sa

de Redacția Jurnalul    |    23 Iul 2024   •   15:00
Pedro Sanchez va fi audiat la 30 iulie în ancheta care o vizează pe soţia sa
Sursa foto: Hepta

Şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, va fi audiat ca martor în ziua de 30 iulie de către judecătorul care anchetează acuzaţiile de corupţie şi trafic de influenţă aduse soţiei sale, Begona Gomez, a anunţat luni un tribunal din Madrid, transmite AFP.

Judecătorul de instrucţie Juan Carlos Peinado îl va audia pe Sanchez 'la 30 iulie, ora 11.00', în calitate de 'martor, la Palatul Moncloa, sediul preşedinţiei guvernului spaniol, precizează un comunicat al tribunalului.

Sanchez este citat să compară în partea legată de prezumtivul trafic de influenţă, întrucât este necesar să fie 'anchetate potenţiale elemente constitutive ale acestui delict' şi 'relaţia persoanei care face obiectul anchetei cu o autoritate', precizează în ordonanţa sa judecătorul Peinado.

Convocată ea însăşi vineri de justiţie, Begona Gomez s-a prevalat de dreptul la tăcere, refuzând să depună mărturie.

Refuzul a fost aspru criticat de Partidul Popular (PP, dreapta), principala formaţiune de opoziţie, şi de extrema dreaptă Vox, care a denunţat o 'insultă la adresa poporului spaniol' şi a cerut ca Sanchez să meargă el însuşi să dea explicaţii în faţa judecătorului de instrucţie.

Begona Gomez este suspectată că s-a folosit de funcţia soţului său în relaţiile sale profesionale, mai ales cu Juan Carlos Barrabés, un om de afaceri spaniol ale cărui firme negociau ajutoare publice.

Ancheta a fost deschisă la sesizarea asociaţiei 'Manos Limpias' (Mâini curate), apropiată de extrema dreaptă, care a declarat că se bazează pe articole de presă. O altă asociaţie, 'Fă-te auzit', s-a alăturat demersului.

Audiat lunea trecută de judecătorul Peinado, Barrabés, care predă la Universitatea Complutense din Madrid la catedra condusă de Gomez, a recunoscut că s-a întâlnit cu soţia lui Sanchez de 5-6 ori la Moncloa, de două ori în prezenţa şefului guvernului.

Antreprenorul, care între timp a fost inculpat în acest dosar, ar fi primit scrisori de recomandare de la Gomez pentru licitaţii de mai multe milioane de euro.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pedro sanchez audiat ancheta sotie