x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pedro Sanchez şi-a prezentat programul în parlament şi a subliniat că dialogul cu Catalonia va fi "o prioritate absolută"

Pedro Sanchez şi-a prezentat programul în parlament şi a subliniat că dialogul cu Catalonia va fi "o prioritate absolută"

04 Ian 2020   •   18:00
Pedro Sanchez şi-a prezentat programul în parlament şi a subliniat că dialogul cu Catalonia va fi "o prioritate absolută"

Socialistul spaniol Pedro Sanchez a apărat sâmbătă, în faţa parlamentarilor ţării sale, candidatura sa la funcţia de prim-ministru al unui guvern de uniune al stângii inedit, care se bucură şi de sprijinul separatiştilor catalani, şi a promis că dialogul cu Catalonia va reprezenta "o prioritate absolută", relatează AFP.


"Spania nu se va rupe, nici Constituţia, ceea ce se va rupe este blocajul" politic, care se prelungeşte de opt luni de zile, a spus Sanchez, adresându-se în special dreptei şi extremei drepte care îl acuză că "vinde" ţara separatiştilor.

Sanchez a prezentat în parlament programul guvernului pe care socialiştii intenţionează să-l formeze alături de foştii lor rivali din partidul anti-austeritate Podemos.

El intenţionează să crească salariile cele mai scăzute, să mărească impozitele pentru cei mai bogaţi şi societăţile mari sau să revizuiască reforma controversată a pieţei muncii din 2012.

Primul vot de încredere de duminică nu ar urma să-i asigure majoritatea absolută necesară pentru a fi reînvestit, ceea ce va duce la un al doilea vot marţi, care probabil îi va aduce lui Sanchez mai multe voturi pozitive decât negative.

Liderul socialist este, cu excepţia unei situaţii neprevăzute, sigur că va obţine voturile necesare marţi, din moment ce principalul partid separatist catalan ERC (Stânga republicană din Catalonia), a validat joi un acord încheiat cu socialiştii şi a promis că cei 13 deputaţi ai săi vor permite învestitura lui Sanchez abţinându-se.

ERC şi socialiştii au convenit că guvernele central şi regional vor purta pe viitor un dialog pentru a rezolva "conflictul politic privind viitorul Cataloniei", iar rezultatul acestor negocieri ar urma să fie validat de catalani "în cadrul unei consultări".

În huiduielile deputaţilor de dreapta, socialistul la putere de un an şi jumătate a recunoscut existenţa unui "conflict de natură politică" în Catalonia, teatru în 2017 al unei tentative de secesiune.

"Există într-o mare parte din populaţia catalană un sentiment de nedreptate privind instituţiile centrale", a mai spus el, şi "un alt segment la fel de vast care se simte ignorat sau tratat injust de instituţiile (regionale separatiste) de pe propriul teritoriu".

"Nu pot fi nici impuse, nici interzise sentimentele" şi "ceea ce propun, este reluarea dialogului politic (...) renunţând la judiciarizarea conflictului", a spus el, în contextul în care nouă lideri separatişti catalani au fost condamnaţi la jumătatea lunii octombrie pentru tentativa de secesiune din 2017.

"Dialogul, în continuare în cadrul constituţiei, va fi prioritatea noastră absolută", a subliniat Pedro Sanchez.AGERPRES

×
Subiecte în articol: pedro sanchez