x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pelosi vrea să-l înfunde pe Trump cu rapoarte despre presupuse recompense ruse acordate talibanilor pentru uciderea de americani

Pelosi vrea să-l înfunde pe Trump cu rapoarte despre presupuse recompense ruse acordate talibanilor pentru uciderea de americani

29 Iun 2020   •   21:16
Pelosi vrea să-l înfunde pe Trump cu rapoarte despre presupuse recompense ruse acordate talibanilor pentru uciderea de americani
Sursa foto: 1st Lt. Leland White/201st Regional Support Group

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a cerut luni Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump.

Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunităţii agenţiilor secrete americane, John Ratcliffe, şi directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Gina Haspel, conform site-ului de ştiri Axios.com.

"Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii", afirmă Nancy Pelosi.

Preşedintele Donald Trump a negat că ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan. "Nu m-a informat nimeni pe mine, pe vicepreşedintele Mike Pence sau pe şeful Statului Major, Mark Meadows, despre aşa-numitele atacuri ale ruşilor asupra trupelor noastre din Afganistan, despre care au relatat sursele anonime ale cotidianului de Ştiri False New York Times", a declarat Donald Trump, subliniind că "nu a avut nimeni o atitudine mai dură faţă de Rusia decât Administraţia Trump".

O unitate a agenţiilor de informaţii militare din Rusia le-a oferit în secret recompense insurgenţilor talibani pentru a omorî trupe ale coaliţiei internaţionale din Afganistan, inclusiv militari americani, au afirmat oficiali citaţi de cotidianul The New York Times. Administraţia SUA a concluzionat, în urmă cu câteva luni, că o unitate a serviciilor ruse de informaţii militare, implicată în tentative de asasinat şi alte operaţiuni secrete în Europa în scopul destabilizării Occidentului şi atacării persoanelor acuzate de trădare, a oferit în secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes. Militanţi islamişti ori elemente infracţionale asociate cu aceştia par să fi colectat bani oferiţi prin astfel de recompense, au declarat oficialii citaţi de NYT. Douăzeci de americani au fost ucişi în confruntările din Afganistan în 2019, dar nu este clar asupra căror crime există suspiciuni privind oferirea de recompense.

Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate preşedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre această problemă la sfârşitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potenţiale măsuri, începând cu formularea unei note de reclamaţie la Moscova şi a unei solicitări de oprire a acestor practici, dar şi posibilitatea intensificării sancţiunilor şi aplicării altor posibile măsuri de ripostă, dar Casa Albă trebuie să autorizeze acţiunile, au declarat oficialii citaţi.

O operaţiune de stimulare a uciderii militarilor americani ori a altor militari NATO ar fi o escaladare semnificativă şi provocatoare a ceea ce oficiali americani şi afgani au numit susţinerea Rusiei acordată insurgenţilor talibani, fiind prima dată când s-ar afla că o unitate rusă de spionaj a orchestrat atacuri asupra trupelor occidentale.

Orice colaborare cu talibanii care ar conduce la moartea trupelor americane ar reprezenta şi o escaladare uriaşă a aşa-numitului război hibrid împotriva Statelor Unite, o strategie pentru destabilizarea adversarilor printr-o combinaţie de tactici precum atacuri cibernetice, difuzarea de ştiri false şi operaţiuni militare sub acoperire care pot fi negate.

Preşedinţiei Rusiei nu i-au fost comunicate astfel de acuzaţii, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin. "Dacă vor fi formulate astfel de acuzaţii, vom răspunde", a declarat Peskov.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a negat că insurgenţii ar avea "vreo relaţie cu agenţii de informaţii", catalogând acuzaţiile drept o tentativă de denigrare. "Astfel de aranjamente cu vreo agenţie secretă rusă sunt lipsite de fundament - asasinările noastre punctuale aveau loc cu mulţi ani înainte, cu propriile noastre resurse. Situaţia s-a schimbat după acordul nostru cu americanii, vieţile lor sunt în siguranţă şi nu îi atacăm", a declarat Zabihullah Mujahid.

Reprezentanţii Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, ai Pentagonului, Departamentului de Stat şi Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: talibani