x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul ameninţă: "Un atac SUA asupra Iranului, mai devastator decât unul israelian"

Pentagonul ameninţă: "Un atac SUA asupra Iranului, mai devastator decât unul israelian"

09 Mar 2012   •   07:43
Pentagonul ameninţă: "Un atac SUA asupra Iranului, mai devastator decât unul israelian"

Un atac americane in Iran ar fi mult mai devastator decat unul israelian, a declarat seful Pentagonului, Leon Panetta.

Daca israelienii decid sa recurga la forta, "este evident ca acest lucru ar avea un impact, dar eu cred ca este clar ca daca Statele Unite ar face acest lucru, acesta ar avea un impact mult mai important", a declarat secretrul american al Apararii, intr-un interviu acordat National Journal.

Acesta a subliniat ca Statele Unite dispun de forte militare aeriene si arme mult mai avansate decat cele ale Israelului.

Israelul nu dispune de bombe antibuncar MOP (massive ordnance penetrator), munitii capabile sa penetreze suficient pentru a distruge instalatii subterane pana la 60 de metri adancime, potrivit observatorilor care se indoiesc ca Israelul dispune de o astfel de capacitate. Israelul ar putea, de asemnea, sa duca lipsa si de avioane de alimentare pentru a desfasura raiduri departe de teritoriul sau.

Potrivit cotidianului israelian Maariv, Obama i-ar fi propus premierului israelian Benjamin Netanyahu, cu care s-a intalnit luni la Washignton, bombe antibuncar si avioane de alimentare cu autonomie mare de zbor, cu conditia ca Israelul sa nu lanseze un atac impotriva Iranului in acest an. Casa Alba a dezmintit aceste informatii.

Leon Panetta a afirmat, de asemenea, ca armata americana pregateste planuri de atac impotriva Iranului de "multa vreme", dar ca prioritatea ramane diplomatia.

×