x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericol de conflict în Balcani

Pericol de conflict în Balcani

de Irina Stoica    |    02 Mar 2016   •   08:59
Pericol de conflict în Balcani
Sursa foto: GEORGI LICOVSKI/EPA

Criza migranţilor provoacă din nou tensiuni pe ruta balcanică. Sunt 7.000 de persoane blocate la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. Migranţii sunt furioşi pentru că au în faţă garduri, sârmă ghimpată şi poliţişti echipaţi cu grenade lacrimogene care le blochează accesul către Occident. Iar ţările situate pe traseul migranţilor avertizează că între ele ar putea izbucni conflicte.

Balcanii riscă să redevină butoiul cu pulbere al Europei. Noul val de violenţă iscat la frontiera Greciei cu Macedonia ar putea fi preludiul unui conflict generalizat în zonă, avertizează ministrul macedonean de Externe. Într-un interviu acordat presei germane, oficialul de la Skopje a încercat să explice motivele pentru care forţele macedonene au intervenit luni cu gaze lacrimogene la punctul de frontieră Idomeni. „Dacă forţele noastre de securitate se confruntă cu o situaţie în care 400 de bărbaţi încearcă în mod violent să intre pe teritoriul nostru fără să vrea să se înregistreze sau să meargă în centrele de primire, cred că deja nu mai vorbim despre o stare de fapt conformă cu ce s-a convenit la nivel european”, a spus ministrul Nikola Poposki. Oficialul macedonean a explicat că ţara sa ar putea foarte bine să îşi cheme trupele la bază şi să îi lase pe toţi migranţii să treacă. O astfel de soluţie nu doar că nu e agreată de Uniunea Europeană, ci şi riscă să pună regiunea în pericol. „Trebuie să avem mare grijă ca situaţia actuală să nu genereze un conflict generalizat între ţări vecine. Slovenia trimite migranţii ilegali în Croaţia, Croaţia îi trimite în Serbia, Serbia îi trimite în Macedonia şi aşa mai departe. Mă tem că un astfel de scenariu ar putea deveni realitate. Iar dacă presiunea creşte în sudul rutei balcanice, un conflict serios poate lua naştere în zonă. Scopul nostru trebuie să fie tocmai evitarea unei astfel de situaţii”, a spus oficialul macedonean.
Ieri, la Idomeni, sute de migranţi au reuşit să rupă o parte din gardul care separă teritoriul elen de cel macedonean. Atunci, poliţiştii macedoneni au folosit grenadele lacrimogene.

„Dacă presiunea creşte în sudul rutei balcanice, un conflict serios poate lua naştere în zonă. Trebuie să evităm această situaţie”
Ministrul macedonean de Externe

Pe teritoriul Greciei sunt acum aproape 25.000 de migranţi blocaţi din cauza cotelor de trafic impuse de Macedonia, Serbia. Slovenia, Croaţia şi Austria, ţările de pe ruta balcanică. Migranţii nu vor să rămână în Grecia, deşi aici ar fi la adăpost de conflictele din Siria şi Irak. Toţi vor să tranziteze statele din Balcani către Germania şi ţările din nordul Europei, unde mizează pe un sistem de protecţie socială mult mai avantajos. Date făcute publice ieri de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi arată că peste 131.000 de persoane au ajuns în Europa, de la începutul anului 2016, după ce au traversat Marea Mediterană. Dintre ei, 122.637 au folosit Grecia drept „poartă de intrare”. Oficialii ONU critică statele care le-au impus migranţilor restricţii de deplasare, pe motiv că astfel de restricţii ar fi nelegitime. „Supraaglomerarea din Grecia duce la probleme cu aprovizionarea cu apă şi alimente, ceea ce duce la tensiuni şi violenţe”, se arată în comunicatul Comisariatului ONU.

×