Aproape 300 de creiere bolnave - prea mici, cu paraziţi sau afectate de Alzheimer - sunt expuse într-un muzeu din Lima care îi invită pe vizitatori să descopere cel mai complex organ al corpului uman, semnalează marţi AFP.
Această "cerebrotecă" a Spitalului Santo Toribio de Mogrovejo este singurul muzeu din America Latină care expune creiere ale unor pacienţi decedaţi în urma unor leziuni cerebrale sau din cauza unor maladii ale sistemului nervos.
În total, 290 de creiere, dintre cele 2.912 reunite de-a lungul anilor de această instituţie, sunt expuse pentru vizitatori, în general, precum şi pentru cercetători.
Fondat acum 316 ani, acest spital, unul dintre cele mai vechi din regiune, a fost cunoscut mult timp ca "refugiu al incurabililor" pentru că primea bolnavi aflaţi în fază terminală.
În fruntea acestei instituţii pedagogice se află neuropatologul Diana Rivas, care alege, pentru muzeu, creierele susceptibile de a prezenta un interes ştiinţific.
Odată deschis, creierul oferă o "geografie" fascinantă cu râuri, depresiuni, labirinturi.
Dacă "un creier uman cântăreşte între 1,2 şi 1,4 kilograme, în funcţie de talia persoanei şi de sex", cel al unui bărbat este mai greu decât cel al unei femei, spune neuropatologul.
Totuşi, creierul "femeii este mai evoluat decât cel al bărbatului, pentru că, ceea ce ne diferenţiază este evoluţia limbajului, iar noi, femeile, îl folosim mai mult decât bărbaţii", susţine Diana Rivas.
Muzeul are săli pentru neuroanatomie, pentru malformaţii congenitale şi pentru patologii ale sistemului nervos precum tumorile, SIDA, Zika sau maladia Alzheimer.
"Noi le arătăm studenţilor cum se prezintă un creier sănătos şi apoi vedem un creier bolnav, ca acesta care este atins de cisticercoză, primă cauză a convulsiilor", explică neuropatologul arătând un creier acoperit de pete care sunt, în realitate, paraziţi.
În faţa altui creier bolnav, Diana Rivas recomandă să nu se facă abuz de grăsimi, insistând asupra unor vase cu pereţi îngroşaţi care îngreunează circulaţia sanguină.
Acest muzeu atipic din Lima primeşte în fiecare an 20.000 de vizitatori, mai ales şcolari şi studenţi. Din anii 1940, a recenzat mii de cazuri de maladii cerebrale.
Unul dintre exponate, un creier de numai 300 de grame asemănător unui burete, ilustrează microcefalia, malformaţie congenitală (caracterizată printr-o dezvoltare insuficientă a craniului şi a creierului) provocată mai ales de virusul Zika.
Alte cazuri, precum cele de hidrocefalie (acumulare anormală de lichid cefalorahidian), îi şochează pe unii vizitatori.
Cea mai mare stupoare este provocată de encefalocel, hernie a encefalului la vederea căreia unii studenţi leşină, potrivit neuropatologului Diana Rivas.AGERPRES