x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pervez Musharraf a demisionat din funcţia de preşedinte al Pakistanului

Pervez Musharraf a demisionat din funcţia de preşedinte al Pakistanului

18 Aug 2008   •   00:00
Pervez Musharraf a demisionat din funcţia de preşedinte al Pakistanului

11:15 • Preşedintele pakistanez Pervez Musharraf a anunţat astăzi într-un discurs televizat transmis în direct de CNN că demisionează din funcţie.

Preşedintele pakistanez Pervez Musharraf a anunţat astăzi într-un discurs televizat transmis în direct de CNN că demisionează din funcţie.

ACUZAŢII. Musharraf şi-a apărat bilanţul economic şi politic şi a respins acuzaţiile opoziţiei drept "false". Procedura de destituire dorită de opoziţie va dăuna ţării, a apreciat el.
Artizanii coaliţiei guvernamentale formată în luna martie, fostul soţ al lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, şi fostul premier Nawaz Sharif, au anunţat în 7 august că vor lansa procedura de destituire a lui Musharraf, care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat, în 1999, şi a obţinut un nou mandat la preşedinţie după alegerile controversate din octombrie 2007. Guvernul îi reproşează lui Musharraf că a demis magistraţii Curţii Supreme, care se pregăteau să se pronunţe asupra legitimităţii mandatului său, şi că a instaurat starea de urgenţă la sfârşitul anului trecut.
Acestor acuzaţii li se adaugă şi motive personale: unul dintre cei doi stâlpi ai coaliţiei, Nawaz Sharif, a fost înlăturat de la guvernare de generalul Musharraf prin lovitura de stat din 1999. Coaliţia îi dăduse un ultimatum preşedintelui, cerîndu-i să demisioneze pînă în 17 august, în caz contrar riscînd o procedură de destituire. (V.A.)


Pervez Musharraf, fost luptător în trupele de elită şi aliat-cheie al Statelor Unite

 

Ameninţat cu demiterea, dispreţuit de oamenii de rând, Musharraf, în vârstă de 65 de ani, pare să fi plătit preţul dorinţei sale de a se menţine la putere indiferent de consecinţe şi care l-a forţat să adopte decizii nepopulare.

El a justificat starea de urgenţă impusă în noiembrie 2007 prin insurecţia islamistă şi "ingerinţele" Curţii Supreme după realegerea sa în funcţia de preşedinte la 6 octombrie 2007.

După atentatele de la 11 septembrie 2001, Musharraf a devenit aliatul-cheie al Statelor Unite în "războiul împotriva terorismului". El s-a prezentat ca salvator al naţiunii pakistaneze, dar şi ca apărător al lumii în faţa militanţilor al-Qaida.

Statele Unite consideră însă că reţeaua islamistă condusă de Osama ben Laden şi talibanii afgani s-au putut reorganiza în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, situate la frontiera cu Afganistanul, graţie sprijinului acordat de militanţii islamişti pakistanezi.

Musharraf vorbeşte cu pasiune despre Napoleon şi Richard Nixon, elogiind calităţile de lider militar ale împăratului francez şi instinctul şi capacitatea preşedintelui american de a se adapta la diferite împrejurări.

Mai puţin romantici, contemporanii săi susţin că acesta a căzut pradă unei patologii binecunoscute la dictatori: sentimentul de a fi indispensabil unei ţări.

Preşedintele, care nu mai este comandant suprem al armatei de la sfârşitul anului 2007, a dat dovadă de curaj rămânând într-o funcţie vizată deja de două tentative de asasinat organizate de al-Qaida. "Mă consider norocos, Napoleon a declarat că dintre toate calităţile necesare, un lider trebuie să aibă parte de noroc pentru a reuşi, deci trebuie să reuşesc", a declarat el recent.

Născut la Delhi, în India, la 11 august 1943, Musharraf şi familia sa au emigrat în statul pakistanez înfiinţat după destrămarea imperiului britanic în 1947.

La vârsta de 18 ani, el începe o carieră militară pe care o va încheia 45 de ani mai târziu. Medaliat pentru acte de bravură în războiul din 1965 împotriva Indiei, el se alătură un mai târziu unei unităţi militare de elită.

Adevărata sa ascensiune începe la 7 octombrie 1998 când premierul Sharif l-a numit în funcţia de şef al Statului Major al armatei.

În 1999, în timpul unui nou conflict cu India, relaţiile dintre cei doi se deteriorează după ce Sharif ordonă retragerea trupelor pakistaneze din Kaşmirul indian sub presiunea Statelor Unite, considerându-l pe Musharraf vinovat de această situaţie.

Premierul încearcă să îl înlăture de la conducerea armatei, dar ofiţerii fideli lui Musharraf i se alătură acestuia la 12 octombrie când, printr-o lovitură de stat, generalul preia puterea în Pakistan.

Musharraf a promis restabilirea democraţiei după ce a eradicat corupţia. În 2002, el a fost reconfirmat în funcţie pentru un mandat de cinci ani. Al doilea mandat de cinci ani, început în 2007, nu a mai fost însă dus la bun sfârşit după ce Statele Unite au decis să păstreze distanţa de confruntările politice pe care le-a considerat drept "o afacere internă pakistaneză".

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: externe musharraf