Mai mult de 100 de delfini au eșuat pe coasta turcească începând din februarie, un număr mare în comparație cu anii precedenți, potrivit lui Uğur Özsandıkçı, cercetător principal al vieții marine la Universitatea Sinop.
„Acestea sunt doar morțile pe care am putut să le observăm”, a declarat Özsandıkçı. Acesta a adăugat că există și alți delfini morți care au fost aduși la mal, dar nu au fost văzuți sau care au murit și nu au ajuns la țărm. „Credem că aceste cifre sunt foarte mari”.
Özsandıkçı a efectuat o necropsie pe patru delfini comuni care a arătat că majoritatea s-au prins în plase de pescuit. El a trimis mai multe carcase la Ankara pentru studii suplimentare, pentru a înțelege mai bine de ce au fost împinși în plase.
Delfini cu comportament neobișnuit au fost observați și în alte țări care au ieșire la Marea Neagră. Biologii marini locali suspectează că o cauză determinantă este probabil poluarea fonică produsă de navele de război din nord.
Sonarul de joasă frecvență al navelor de război și al submarinelor interferează direct cu ecolocația delfinilor, a declarat Pavel Goldin, un biolog marin specializat în delfini la Institutul de Zoologie Schmalhausen din Ucraina. Incapabili să navigheze, delfinii nu pot identifica prada și, prin urmare, pot muri de foame. De asemenea, ei pot fi confuzi și pot intra în panică, înotând din greșeală în stânci sau pe țărm, iar unii ar putea fi omorâți de minele navale.
O investigație completă a cauzelor și a amplorii morților recente ar putea dura luni sau ani de zile, pentru că o mare parte din linia de coastă este inaccesibilă cercetătorilor din cauza războiului. Cu toate acestea, aceste decese și alte poluări legate de război ar putea crea o „criză a biodiversității”, potrivit Fundației turce de cercetare marină.
(sursa: Mediafax)