„Izolarea orașului Port-au-Prince amplifică o situație umanitară deja gravă”, a declarat Gregoire Goodstein, șeful din Haiti al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
„Capacitatea noastră de a furniza ajutor este la limită. Fără sprijin internațional urgent, suferința se va agrava exponențial”, a adăugat Goodstein.
OIM a declarat că aproximativ 17.000 din cele 20.000 de persoane forțate să se mute se aflau deja în locuințe temporare, multe dintre acestea fiind strămutate de mai multe ori.
„O asemenea amploare a strămutării nu a mai fost văzută din august 2023”, a declarat agenția pentru migrație într-un comunicat de presă.
Infracționalitatea din Port-au-Prince rămâne ridicată. Bandele înarmate care controlează aproximativ 80 % din oraș atacă în mod obișnuit civilii, cu toate că o forță internațională condusă de Kenya a fost desfășurată în Haiti pentru a ajuta poliția din țară, depășită de situație, să restabilească ordinea.
Violențele legate de bande au provocat aproape 4.000 de decese în acest an, potrivit Biroului ONU pentru drepturile omului.
Săptămâna trecută, Statele Unite au interzis toate zborurile civile către Haiti timp de o lună, după ce trei avioane care se se aflau în apropiere de Port-au-Prince au fost lovite de focuri de armă.
(sursa: Mediafax)