Experţii care montitorizează datele furnizate de observatorul spaţial Kepler au confirmat descoperirea a 715 noi planete, dintre care patru au condiţii pentru formarea apei lichide şi apariţia vieţii.
Este cel mai mare număr de planete descoperite "dintr-un foc" de la începerea misiunii observatorului, o performanţă atribuită unui nou sistem de analiză.
"Este cea mai fructoasă monitorizare de până acum. Rezultatele confirmă faptul că sistemele planetare sunt foarte răspândite în univers", a declarat Douglas Hudgins, expert al direcţiei de astrofizică de la NASA.
Cercetătorii NASA spun că dintre planetele nou-descoperite cele mai mici au dimensiunea Pământului, iar cele mai mari dimensiunea planetei Neptun. 95% dintre planete sunt mai mici ca Neptun, însă. Majoritatea acestor planete au orbite destul de apropiate de stelele în jurul cărora gravitează.
Patru dintre cele 715 planete orbitează stelele lor în aşa-zisa "zonă locuibilă", adică într-o regiune unde nu este nici foarte cald, nici foarte frig, permiţând astfel existenţa apei în formă lichidă, deci şi condiţii pentru apariţia şi dezvoltarea vieţii.
Cea mai mică dintre aceste patru planete este de două ori mai mare ca Pământul. Cea mai voluminoasă este de 2,5 ori mai mare ca Pământul.
Cercetătorii au putut face aceste descoperiri graţie unui nou sistem de analiză statistică, perfecţionat anul trecut.
Acum NASA speră ca lansarea a doi noi sateliţi de observare în 2017 şi 2018 să le permită să examineze planetele descoperite mai în detaliu, pentru a stabili dacă au atmosferă.
Sarah Seger, profesor de fizică şi ştiinţă planetară la MIT spune că graţie observatorului Kepler s-a constatat că planetele asemănătoare Pământului sunt mult mai întâlnite în univers decât se credea.
"Se pare că oriunde se uită Kepler descoperă planete mici, asemănătoare cu a noastră", spune Seger.