x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste o sută de cazuri de infecţie cu bacteria listeria, raportate în Spania

Peste o sută de cazuri de infecţie cu bacteria listeria, raportate în Spania

20 Aug 2019   •   19:30
Peste o sută de cazuri de infecţie cu bacteria listeria, raportate în Spania
Sursa foto: 21597185/Getty Images/iStockphoto

O femeie în vârstă de 90 de ani a murit în unei epidemii de listerioză, declanşată în urmă cu câteva zile în provincia spaniolă Andaluzia. 

Femeia consumase carne împănată produsă de brandul La mechá, care se află la originea infecţiei, la fel ca alte 53 de persoane spitalizate din acelaşi motiv, inclusiv 18 femei însărcinate şi doi bebeluşi, în contextul în care numărul total al îmbolnăvirilor este de 114, relatează marţi agenţia EFE.

Ministrul spaniol al Sănătăţii, María Luisa Carcedo, a anunţat că loturile de carne infestată cu bacteria listeria au fost retrase de la comercializare, dar a avertizat că pot apărea noi cazuri de îmbolnăviri, întrucât perioada de incubaţie diferă foarte mult în funcţie de condiţia medicală a fiecărei persoane şi de cantitatea de bacterie ingerată.

Luisa Carcedo a amintit că în Spania există un laborator specializat pentru listerioză şi un ghid de acţiune cu toate cerinţele, regulamentele şi directivele europene care trebuie aplicate în cazul propagării acestei infecţii, care nu se transmite de la om la om, însă poate fi contractată prin ingerarea alimentelor infestate cu listeria.

Simptomele acestei boli variază de asemenea foarte mult de la o persoană la alta. Astfel, notează agenţia EFE, boala poate fi asimptomatică, pot să apară simptome care nu sunt grave, cum ar fi o gastroenterită însoţită de o uşoară febră, dar se poate ajunge şi la meningită în cazul bebeluşilor, iar în cazuri foarte grave la sechele neurologice. Tratamentul cu antibiotice s-a dovedit a fi eficient.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Spania listeria