x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste un milion de eşantioane de seminţe in ''Seiful Apocalipsei'

Peste un milion de eşantioane de seminţe in ''Seiful Apocalipsei'

26 Feb 2018   •   20:47
Peste un milion de eşantioane de seminţe in ''Seiful Apocalipsei'

Rezerva mondială de seminţe de la Svalbard, o preţioasă "Arcă vegetală a lui Noe" care protejează diversitatea genetică a lumii de conflicte şi dezastre naturale, a depăşit, luni, cu ocazia celei de-a zecea aniversări de la înfiinţarea sa, un milion de eşantioane.

 

La temperaturi aproape polare, peste 70.000 de noi eşantioane de seminţe de orez, grâu, porumb, fasole sau sorg s-au alăturat colecţiei aflată într-o clădire securizată, situată în acest arhipelag arctic, la mijlocul distanţei dintre Norvegia continentală şi Polul Nord.

Cu acest nou transport, ''Seifului Apocalipsei'', cum este supranumită banca de seminţe construită la peste 120 de metri în interiorul unui munte, a ajuns să totalizeze după zece ani de la înfiinţare 1.059.646 de soiuri, conservate în cutii aliniate pe rafturile sale.

Această colecţie de seminţe, cea mai diversificată din lume, reprezintă o măsură de siguranţă pentru cele 1.700 de bănci genetice înfiinţate în lume pentru a face faţă riscurilor dezastrelor naturale, războaielor, schimbărilor climatice, bolilor şi unor forme de handicap a oamenilor.

Seiful este deţinut de Norvegia, însă seminţele aparţin statelor şi instituţiilor depozitare, care le pot folosi după bunul plac.

Rezerva mondială de seminţe a fost solicitată până acum de o singură instituţie, banca genetică din oraşul Aleppo a fost afectată de conflictul sirian, iar Centrul internaţional pentru cercetări agricole din zonele aride (Icarda) a cerut să-şi recupereze seminţele.

Conceput pentru a rezista dezastrelor, grânarul planetei a fost el însuşi o victimă a schimbărilor climatice - creşterea temperaturilor din zona arctică a antrenat topirea permafrostului (sol care se presupune că nu se dezgheaţă niciodată) provocând în 2016 o infiltraţie a apei în zona de intrare în tunel, însă nicio sămânţă nu a fost afectată.

Oslo a anunţat, vineri, eliberarea a 100 de milioane de coroane (aproximativ 10 milioane de euro) în 2018 pentru realizarea unor lucrări de renovare, inclusiv construirea unui nou tunel de acces şi ridicarea unei structuri cu scopul de menţinere la distanţă a sursele de căldură. AGERPRES

×